ERSO andis selle kontserdinädala dirigentidele vabaks

15. jaanuar 2020.

ERSO reedene kammerkontsert kannab Lepo Sumeralt laenatud pealkirja “Meie!”, andes hästi edasi seda meie-tunnet, mida erinevate koosseisudena esinemine orkestrantidele pakub. Kavas on valdavalt nende Eesti heliloojate looming, kel 2020. aastal on ümmargune tähtpäev: Tormis, Tamberg, Pärt, Sumera, lisaks Tõnu Kõrvits, kelle juubel jäi möödunud aastasse.

Kontserti ühe solisti, ERSO oboerühma kontsertmeistri Guido Gualandi sõnul on kammermuusikas väga oluline üksteise kuulamine, ühine hingamine. „Orkestri puhul on tavaliselt terviku vormijaks ja muusikute ühendajaks dirigent. Aga ka väga hea orkester suudab kammeransambliliku omavahel arvestamise tunnetuse säilitada ning seekord ongi meie ülesandeks kanda n-ö kvartetitunnetus üle suurele orkestrile ja saada hakkama ilma dirigendita,“ lisab Gualandi.

Kui varasematel hooaegadel on kammerkontsertidel esinenud puhk- ja keelpillimängijad, siis nüüd astuvad rambivalgusse ka löökpillimängijad. ERSO löökpillirühma kontsertmeister Madis Metsamart jagab kolleegide ühist rõõmu selle üle, et Eesti heliloojad on olnud igati varmad löökpillide mitmekesist ja huvitavat kõlamaailma uurima. “Näiteks Lepo Sumera puhul on mängulisus väga iseloomulik, lausa olemuslik. Tema peen huumori- ja groteskitunnetus on kandunud orgaaniliselt ka tema loomingusse,” kommenteerib Madis Metsamart ettekandele tulevaid Lepo Sumera teoseid.

17. jaanuari kontserdi programm on koostatud Eesti heliloojate loomingust aastail 1959 kuni 2009. Lisaks Sumera teostele on kavas Eino Tambergi, Veljo Tormise, Arvo Pärdi ja Tõnu Kõrvitsa helilooming. 2020. aasta on rikkalik heliloojate ümmarguste tähtpäevade osas. Tormisel ja Tambergil täitub 90. ja Sumeral 70. sünniaastapäev; Arvo Pärt tähistab sügisel 85. sünnipäeva.

Erinevate ansamblitena astuvad lavale Theodor Sink (tšello), Madis Metsamart, Lauri Metsvahi, Rein Roos, Terje Terasmaa, Kaspar Eilsel ja Vambola Krigul (löökpillid), Mihkel Peäske (flööt), Aleksander Hännikäinen (oboe), Soo-Young Lee (klarnet), Peeter Sarapuu (fagott), Ye Pan ja Mattias Vihmann (metsasarv), Indrek Vau, Erki Möller, István Baráth ja Ivar Tillemann (trompet), Andres Kontus, Peeter Margus, Väino Põllu ja Johannes Kiik (tromboon), Madis Vilgats (tuuba). Orkestri kontsertmeister on sel õhtul Triin Ruubel.