Tallinnas ja Riias esineb Eesti, Läti ja Leedu ühendorkester

20. november 2019.

Baltimaade sümfooniaorkestrite festivali kontserdid toimuvad sel aastal 21. novembril Tallinnas ja 22. novembril Riias. Eesti, Läti ja Leedu ühendorkestrit juhatab Läti rahvusorkestri dirigent Guntis Kuzma.

„Kolme Balti riigi sümfooniaorkestrite tihe läbikäimine ja koostöö on ülioluline eriti nüüd, kui käivitamisel on Baltimaade nüüdismuusikafestival ning huvi ümbruskonnas toimuva vastu on aina kasvamas,” kommenteerib Kuzma.

Ka Baltimaade sümfooniaorkestrite festivalil on esikohal kohalike heliloojate looming. Tõnu Kõrvitsa  teos “Pisarate-fantaasia”, mis helilooja enda sõnul on inspireeritud inglise renessansiajastu helilooja John Dowlandi muusika pisarate kujundi lembusest, kõlab kõrvuti Läti kuulsaima helilooja Pēteris Vasksi teosega “Vox amoris”, mis on üks tema kauneimaid oopuseid, pühendus igatsuse ja armastuse kõikvõimsale jõule. Solistina esineb Vasksi teoses ERSO kontsertmeister Triin Ruubel-Lilleberg, mitmete rahvusvaheliste konkursside laureaat, kes 2017. aastal pälvis särava solisti ja kontsertmeistrina Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia. Kontserdi teises pooles tuleb ettekandele Mendelssohni “Šoti sümfoonia”. Teosele loob tausta helilooja rännak Edinburghist Glasgow’sse ning Holyroodi lossi külastusest inspireeritud lood Šotimaa kuningannast Mary Stuartist. Sümfoonia on pühendatud Mendelssohni muusika suurele austajale kuninganna Victoriale.

Publikul on võimalik tulla heliloojate Pēteris Vasksi ja Tõnu Kõrvitsaga kohtuma samal päeval kell 18 toimuvale eelkontserdile. Vestlust juhib Klassikaraadio toimetaja Lisete Velt ning see tõlgitakse eesti keelde. Muusikalise numbrina kõlab Tõnu Kõrvitsa “Eleegia üksindusele” sooloviiulile Triin Ruubel-Lillebergi esituses.

„Rahvusvaheline koostöö muusikute vahel on alati värskendav ja nii on ka sellel nädalal kuulda, et proovides valitseb positiivne meeleolu ning kontserdiks valmistutakse innukalt. Seekordne kontsert toob publiku ette erakordselt poeetilise kava, mida kutsun kõiki kuulama,“ räägib ERSO direktor Kristjan Hallik. „Ühiseid tegevusi oleme orkestrite vahel korraldanud juba alates 2016. aastast ja seekord arutleme orkestrite juhtidega ka võimaliku laiema Balti orkestrite võrgustiku loomise üle,“ lisab Hallik.

Balti riikide sümfooniaorkestrite festivalile pandi alus aastal 2016, kui kõik kolm esindusorkestrit külastasid vastastiku üksteise saale. Vahepeal toimunud väiksemate koostööde järel oli aasta tagasi Riias suurejooneline kontsert, kus kõik kolm orkestrit esinesid ühe õhtu jooksul nii koos kui ka eraldi. Lisaks iga maa helilooja teosele kõlas ka USA helilooja Michael Daugherty  suurele orkestrikoosseisule kirjutatud teos “Ajamasin” (“Time Machine”).

Eesti ja Läti esindusorkestrite ajalugu on kulgenud põhimõtteliselt paralleelselt. Mõlemad orkestrid asutati aastal 1926 ning nende sünnilugu on seotud rahvusliku ringhäälingu arenguga. Käesoleva aasta alguses 30. aastapäeva tähistanud Leedu Riiklik Sümfooniaorkester on n-ö ärkamisaja laps. Kõik kolm kannavad väga olulist rolli oma rahvuskultuuri arengus ning tutvustavad seda aktiivselt ka väljaspool kodumaad. Läti Rahvusliku Sümfooniaorkestri peadirigent on Andris Poga, Leedu Riikliku Sümfooniaorkestri peadirigent Gintaras Rinkevičius nind Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri peadirigent Neeme Järvi.