Enne kui Leviathan ärkab ehk kahekõne helilooja Jüri Reinverega

15. mai 2019.

Helilooja Jüri Reinvere jälgib maailma terasel ja tähelepanelikul pilgul. Ka tema värskeim teos „Enne kui Leviathan ärkab“ paistab viitavat maailmas ees ootavatele suurtele muutustele. Heliloojaga vestles Priit Hõbemägi.

Helilooja Jüri Reinvere pöörab heliloomingu kõrval suurt tähelepanu ­ühiskondlikele protsessidele maailmas. Tal on pikk kogemus elamisest ja õppimisest eri kultuurides ja keeleruumides – Eestis, Soomes, Poolas ja Saksamaal. Soome kirjanik Sofi Oksanen ongi Reinveret iseloomustanud kui „tõelist eesti päritolu kosmopoliiti“. Õpingute ajal Soomes Sibeliuse Akadeemias suhtles Reinvere tihedalt Käbi Laretei ja legendaarse filmirežissööri Ingmar ­Bergmaniga. Jüri Reinvere on hinnatud mõtleja, kelle kolumne avaldab üks Saksamaa olulisemaid ajalehti Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hetkel elab ja töötab Reinvere Saksamaal Frankfurdis.

Oled kuskil öelnud, et eestlased taipavad ja tunnetavad oma tõde alles siis, kui see hakkab ära kaduma. Praegu on paljudel inimestel Eestis tunne, nagu toimuks suur ajastute vahetus, midagi läheb ära, midagi tuleb asemele. Mis see uus on, seda ei oska päris täpselt sõnastada. Kas tajumine, et midagi olulist on muutumas, on õige?

See on kahtlemata õige. Väga suur osa poliitilistest protsessidest, mis toimuvad praegu mitte ainult Eestis, vaid üleüldse Euroopas ja lääneriikides, on psühholoogilises mõttes taandatavad just sellele, et inimestel on tuleviku ees hirm. See ei ole väga selge ja konkreetne hirm, vaid pigem halb eelaimus. Muutused on tulemas, aga keegi ei tea, millisteks need osutuvad. See pole ilmselgelt ainult eestlaste küsimus. Tegemist on globaalse nähtusega.