Dirigent Neeme Järvilt on ilmunud uus heliplaat, mille muusika mängis maestro käe all sisse Eesti Riiklik Sümfooniaorkester.

08. märts 2019.

Londoni lähistel resideeriv inglise heliplaadifirma Chandos, kelle märgi all on ilmunud enam kui paarsada Järvi plaadistust, tõi märtsi algul müügile Neeme Järvi ja ERSO salvestatud CD prantsuse balletimuusikast. Järvi kavandatud ning teoks tehtud plaadistus on maestro järjekordne sammuke sel teel, et äratada järjekordselt laiemat huvi tema peadirigendi käe all tegutseva Eesti esindusorkestri vastu.

Neeme Järvi valitud kolmest prantsuse heliloojast on kaks pärit 20. sajandist, need on Henri Sauguet ja Jacques Ibert, kolmandaks nende vahel on pool sajandit varem tegutsenud ooperiheliloojana kuulsa Jules Massenet’ muusika.

Uue CD avaautor on Henri Sauguet (1901–1989), ja tema muusika rahvaliku sisuga ühevaatuselisele balletile “Les Foraines” (“Laadarahvas”, 1945). Meie kandis on Sauguet’st vähe teada ja kuulda, kuigi ta oli Prantsuse heliloojate liidu asutajaid, samas ka populaarsemaid balletimuusika autoreid, ja ballette on ta kirjutanud enam kui kakskümmend. Selle balleti pühendas ta heliloojale Erik Satie’le, kelle muusikat ta tõeliselt jumaldas ning kel oli 1945. aastal 20. mälestus-aastapäev. Plaadile on mahtunud kogu balleti muusika oma tosina stseeniga.

Balletiplaadi järgmine helilooja on Jules Massenet (1842–1912), prantsuse muusika populaarseima ooperi “Manon” autor. Plaadil on viis balletinumbrit süidina kokku pandud muusikast neljavaatuselisele ooperile “Herodiade” (1881). Ooperi peategelasteks laval on Salome, Herode ja Herodiade.

Jacques Ibert’i (1890–1962) ballett “Les amours de Jupiter” (“Jupiteri armuseiklused”, Boris Kochno libretol, 1945) on plaadil samuti tervikuna, muusikat ca 33 minutit. Piltide nimetused on “Ouverture – Enlevement d’Europe – Leda – Danae – Ganymede – Retour a Junon”.

Plaadi salvestused on tehtud 2018. aasta viiel päeval mai- ja juunikuu vahetusel (30.-31. mai, 1., 4. ja 5. juunil). Orkestri kontsertmeistriks oli viiuldja Arvo Leibur.

Loe artiklit ERRi kultuuriportaalis.