Mari Poll soleerib Beethoveni viiulikontserdis, ERSOt juhatab Hollandi dirigent Bas Wiegers

22. jaanuar 2019.

ERSO reedest kontserti “Beethoven ja Bartók” dirigeerib Hollandi dirigent Bas Wiegers, kelle juhatusel on orkester varem esinenud kahel korral: 2017. aastal Kölnis ja käesoleva hooaja algul Tallinnas. Beethoveni viiulikontserdis soleerib konkurssidel auhinnalisi kohti pälvinud ning edukat rahvusvahelist solistikarjääri tegev Mari Poll, kes töötab Stavangeri sümfooniaorkestri kontsertmeistrina.

Mari Poll peab Beethoveni viiulikontserti üheks uhkeimaks ja ilusaimaks oma žanris. “Sellesse on kätketud viiulimängukunst kogu oma rikkuses ning kõlailus, solistile pakub see erakordseid väljendusvõimalusi, olles samas tõeliseks virtuoossuse proovikiviks,” kirjeldab Poll ettekandele tulevat teost. Mari Poll esineb reedel kuulsa Itaalia viiulimeistri Nicolaus Gagliano 1723. aastal valmistatud viiulil, mis on soetatud Eesti Pillifondi ja hr Aare Kaarma toel.

Bartóki üks tuntuimaid teoseid, orkestrikontsert on omanäoline žanrimääratlus, mis viitab teose arvukatele kontsertlikele soololõikudele, kus saavad särada nii üksikud instrumendid kui terved pillirühmad. “Teades juba ette ERSO kõla, stiili ja võimsust, olen kindel, et Bartóki intensiivne ja virtuoosne orkestrikontsert pakub rohkelt rõõmu nii esitajaile kui kuulajaile,” ootab Bas Wiegers põnevusega taaskohtumist Eesti esindusorkestriga.

Bas Wiegers on silma paistnud oma karimaatilisuse ja avatusega, tema juhatusel on mänginud mitmed Euroopa orkestrid, sh Haagi Residentie-orkester, Hollandi ja Rotterdami filharmoonikud, Kölni WDR sümfooniaorkester jt. ERSOt juhatas ta esmakordselt 2016. aasta kevadel Kölnis toimunud festivalil “Acht Brücken”, novembris 2018 dirigeeris ta ERSOt festivali “Afekt” sümfooniakontserdil, kus kõlasid ka mitmed esiettekanded.