Valgast pärit suurmehe elulugu sai kaante vahele

19. november 2018.

Hiljuti jõudis raamatupoodidesse Eesti riikliku sümfooniaorkestri (ERSO) endise peadirigendi, Valgas sündinud ja siin lapsepõlve veetnud Peeter Lilje elulugu. Rohke fotomaterjaliga illustreeritud raamat toob lugejateni ühe kirgliku kunstnikunatuuri hullumeelses tempos kulgenud ja otsast otsani muusikaga täidetud elu.

Teos kannab pealkirja «Elu kui paljutõotav algus», sest kui võrrelda maailma suurkujudega, on Peeter Lilje 43 eluaastat dirigentide mõistes vaid sissejuhatus. Ometi jõudis Lilje selle ajaga mainekatele kontserdilavadele karmi poliitilise kontrolli ja raudse eesriide ajastul.

Tegemist on raamatuga, mille ilmumist on oodatud 25 aastat. Just nii palju aega möödus 28. oktoobril dirigendi surmast.

«Partei asemele valis ta partituuri, intriigitsemise asemele interpreteerimise. Tundlik, haavatav, õrn. Selline oli Peeter Lilje. Aga Peeter, keda ma naabrina tundsin, lihtsalt Peeter, ei olnudki muusik, ta oli muusika ise,» on teatrimees Mikk Mikiver tabavalt iseloomustanud Eesti üht legendaarseimat dirigenti.

Peeter Lilje käe all on ERSO andnud üle 400 kontserdi ja salvestanud Eesti Raadiole ligi 200 eesti helitööd. Tema repertuaaris oli üle 40 vokaalsümfoonilise teose ja 30 ooperi. Tema meelisheliloojad olid Brahms, Sibelius, Tšaikovski, Mahler ja Šostakovitš. Lilje jõudis «absoluutse muusika tuuma juurde ja tuhandetesse südametesse», on öelnud poeet Paul-Eerik Rummo.

13. oktoobril oli Peeter Lilje 68. sünniaastapäev ja 28. oktoobril 25. surma-aastapäev. Just selle viimase järgi sai ajastatud raamatu ilmumine.

Valga muusikakooli 95. aastapäeva ajal, 9. juunil 2017 paigaldati Peeter Lilje meenutamiseks mälestustahvel tema sünnikodule. Lilje elas Valgas aadressil Sepa 6 aastatel 1950–1960.

Neljal korral, aastail 1984, 1985 ja 1986, tõi ta peadirigendina ERSO ka oma lapsepõlvelinna Valka. Aprillis 1984 esineti Valga 400. aastapäevale pühendatud kontserdil, lisaks ERSO-le olid laval pianist Lauri Väinmaa ja RAMi poistekoor. 1984. 1985 ja 1986. aastal andis ERSO Valgas ka aastalõpukontserdi. Dirigeeris Lilje, solist oli kõigil kolmel korral tema hea sõber ja lavapartner, üks tunnustatuimaid Eesti pianiste Kalle Randalu.

Kolmapäeval, tund enne ERSO kontserti Valga kultuurikeskuses, on sealsamas Peeter Lilje elulooraamatu esitlus.

Loe artiklit Lõuna-Eesti Postimehe kodulehel.