Tiina Mattisen Peeter Lilje elulooraamatust: kiusatus oli panna pealkirjaks “Allakäigutrepist üles”

21. september 2018.

Vaata uudist “Aktuaalse kaamera” vahendusel.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester andis Peeter Lilje 25. surma-aastapäeva eel välja mahuka elulooraamatut “Elu kui paljutõotav algus”.

1993. aastal vaid 43-aastasena meie hulgast lahkunud Peeter Lilje oli energiline ja kirglik looja, vahendas “Aktuaalne kaamera”. Keerulistel 1980. aastatel andis ERSO tema käe all üle 400 kontserdi ning salvestas Eesti Raadiole ligi 200 heliteost. Tema repertuaaris oli üle 40 vokaalsümfoonilise teose ja enam kui 30 ooperit.

Lilje viljakale loometeele pühendatud raamat on koostatud intervjuude, artiklite, Rahvusringhäälingu arhiivi ning perekonnaarhiivi põhjal. Lisaks raamatuesitlusele toimub 21. septembril Estonia kontserdisaalis mälestuskontsert, kus astuvad üles Lilje parimad sõbrad ja kolleegid.

Raamatu üks autoritest Tiina Mattisen sõnas, et oli kiusatus panna raamatu pealkirjaks “Allakäigutrepist üles”. “1980. aastad oli see aeg, kus kõik hakkas murenema ja lagunema, ERSO jaoks isikliklikult Neeme Järvi lahkumine ja siis tuleb üks noor mees, kes ei pea võidu jooksma vaid oma ajaga, mida talle oli vähe antud, vaid ta peab endaga kaasa ja ülesmäge vedama ka neid suuri kollektiive,” sõnas ta ja selgitas, et Lilje ajal kasvas kontsertide hulk isegi ülemäära ja algasid nõukogude liidu suured turneed, mis andsid orkestrile võimaluse mängida üht repertuaari korduvalt ja panna end proovile teises keskkonnas. “Ükskõik, kes temast räägib, nimetab tema ausust muusika ees, tema pühendumust, tema tõsidust.”