“Helikaja” võttis kokku muusikahooaja 2017/2018

04. juuni 2018.

Kevade viimane “Helikaja” võttis kokku lõppenud kontserdihooaja, mille keskpaigas olnud Eesti Vabariigi sajas sünnipäev jättis muusika-aastale tugeva jälje.

Kontserte korraldati Eestis viimati sama arvukalt siis, kui Tallinn oli aastal 2011 Euroopa kultuuripealinn. Juubeliaastat jäävad märkima mitmete orkestrite välisreisid ja sünnipäevad: Eesti Festivaliorkestri ja Paavo Järvi ulatuslik Euroopa turnee, Rudolf Tobiase suurteose “Joonase lähetamine” ettekanne Berliini Konzerthausis, ERSO kontserdid Ameerika neljas osariigis ja Hong Kongi kunstide festivalil ning Arvo Pärdi muusikal põhineva Robert Wilsoni lavastuse “Aadama passioon” jõudmine Berliini publikuni. 25. sünnipäevahooaja laineharjal seilas Tallinna Kammerorkester ja 20. sünnipäeva galakontserdiga rõõmustas publikut Põhjamaade Sümfooniaorkester.

Muusikaelus toimusid veel mitmed sündmused. Pillifond täienes uute instrumentidega ning ettevõtja Indek Laul kinkis Tartu Jaani kirikule kontsertklaveri. Eesti Kontserdi uueks peaprodutsendiks sai Lauri Aav ning Otsa-kooli direktoris saksofonist Ivo Lille. Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia uueks rektoriks valiti nelja kandidaadi seast pianist Ivari Ilja ning EMTA-le rajatavale saalikompleksile paigaldati nurgakivi.

Helilooja Erkki-Sven Tüüri jaoks oli hooaeg silmapaistev. Detsembri algul toimus Amsterdami Concertgebouw´s tema uudisteose “Solastalgia” esiettekanne, mida helilooja ise peab oma komponistielu üheks suurimaks sündmuseks. Pikkoloflöödikontserdi “Solastalgia” eest pälvis Tüür LHV uue heliloomingu Au-tasu. Tallinna Kammerorkestri hooaja lõppkontserdil tuli esiettekandele aga Tüüri viiulikontsert “Angel’s Share”.

Eesti Festivaliorkester (EFO) andis Paavo Järvi juhatusel jaanuaris kontserte kuues Euroopa linnas – Brüsselis, Zürichis, Kölnis, Viinis, Luksemburgis ja Berliini filharmoonia ihaldusväärses suures saalis. Põnevust jätkub ka eelolevaks suveks – 13. augustil astub EFO Eesti esimese orkestrina üles maailma kõige mainekamal klassikalise muusika festivalil BBC Proms ning kaks päeva hiljem Euroopa ühes uusimas kontserdimajas – Hamburgi Elbphilharmonie’s.

Riigi tasandil toetuse vähesuse üle kurtis ansambli Vox Clamantis juht Jaan-Eik Tulve, kes pöördus peaministri, kultuuriministri ja riigikogu kultuurikomisjoni poole palvega aidata kaasa ansambli püsimajäämisele. Eesti Rahvusringhääling valis gregoriaani muusika spetsialisti Jaan-Eik Tulve tänavu 2017. aasta muusikuks.

Koorimuusika maastik oli mitmekesine. Tõnu Kõrvitsa kooriplaat “Moorland elegies” pälvis aasta klassikaplaadi ja koorialbumi tiitli. Konkursil “Let the peoples Sing” saavutas Endrik Üksvärava koor Collegium Musicale peavõidu. Toimus arvukalt uue koorimuusika kontserte ning Eesti Vabariigi 100. sünnipäeval laulis Eesti Rahva Muuseumis toimunud kontserdil hümni Tartu Ülikooli akadeemiline naiskoor, mille aldirühmas laulis kaasa ka vabariigi president Kersti Kaljulaid. Kurvema poole pealt jäävad hinge Uno Uiga ja Roman Toi ning Kuno Arengu lahkumine.

Mais Budapestis toimunud rahvusvahelisel heliloojate rostrumil valiti Eesti heliloojate Tatjana Kozlova-Johannese “Lighting the Fire” ja Liina Sumera “Conatus” soovitatud teoste hulka. Rostrumi võitis Eestiga tihedalt seotud Islandi helilooja Páll Ragnar Pálssoni teos “Quake”. Helilooja ja “Eesti muusika päevade” kunstiline juht Helena Tulve usub, et uue muusika publik Eestis võiks suurem olla ja meil puudub nüüdismuusika esitamise traditsioon.

Saate autor on Nele-Eva Steinfeld, helikujundaja Katrin Maadik.

Kuula saadet Klassikaraadio kodulehel.