ERSO läheb ajaloolisele Gruusia ja Armeenia turneele

08. juuni 2018.

ERSO eesotsas orkestri aupeadirigent Neeme Järviga lendab nädalavahetusel ajaloolisele Gruusia ja Armeenia turneele, mis on pühendatud Eesti Vabariigi 100. aastapäevale ja saabteoks kultuurdiplomaatia projekti “Kõik armastavad Gruusiat” raames. Viimati esines ERSO Jerevanis 1980. aastal ja Tbilisis 1985. aastal.

Eestist lendab Gruusiasse lisaks ligi sadakond inimest, teiste seas kultuuriminister Indrek Saar, Riigikogu aseesimees Kalle Laanet, mitmeid ettevõtjaid, ajakirjanikke ja muidu aktiivseid inimesi.

ERSO esimene kontsert, mida juhatab maestro Neeme Järvi, klaveril soleerib Mihkel Poll, toimub Jerevani Aram Hatšaturjani nimelises esindussaalis. Samal päeval toimub Jerevanis ka Peeter Volkonski erakordse tõlketöö, Grigor Narekatsi “Nutulaulude” esitlus.

Jerevanist suundub ERSO 12. juuni õhtuks Gruusia pealinna Tbilisisse, kus orkester esines viimati 1985. aastal. Seekordne Tbilisi kontsert toimub 13. juuni õhtul linna esindussaalis Kahhidze Muusikakeskuses. Kontserti juhatab maestro Neeme Järvi, solistidena esinevad Mihkel Poll klaveril ja sopran Elina Nechayeva.

ERSO kolmas kontsert toimub Bathumis festivalil Odessa Classics Batumi Weekend. Bathumis on ERSO külalisdirigendiks Tbilisi Sümfooniaorkestri juht Nikolaz Rachveli ja solistideks viiulivirtuoos Giorgi Zagreli ning Odessa Classics festivali asutaja, Ukraina pianist Aleksei Botvinov. Kahepäevase Bathumi muusikasündmuse korraldajaks on kogu kultuuridiplomaatia projekti “Kõik armastavad Gruusiat” initsiaator Meelis Kubits.

ERSO ajalooline turnee saab teoks tänu unikaalsele koostööle Eesti Vabariik 100, Kultuuriministeeriumi ja kümnete Eesti ettevõtjate vahel. ERSO tänab koostöö eest Eesti Suursaatkonda Gruusias ja Gruusia Suursaatkonda Eestis ning avaldab tunnustust kõigile turnee toetajatele.

ERSO turnee toetajad: Jüri Käo, Armin Karu, Heiti Hääl, Väino Kaldoja, Viljar Arakas, Enn Kunila, Neinar Seli, Kristjan Rahu, Jaanus Otsa, Märt Vooglaid, Neeme Tammis, Tiit Vähi, Feliks Mägus, Urmas Sõõrumaa, Siim Kabrits, Erich Teigamägi, Arti Arakas, Siiri Tamm, Andres Lõhmus, Aivar Vomm, Siret Liivamägi, Priit Alamäe, Taavi Ojala,Tarmo Sumberg, Allar Jõks, Aku Sorainen, Liina Vaidla, Kalev Roosiväli, Sulo Nigul, Mart Habakuk, Karl J. Paadam, Priit Pihelpuu, Martin Krupp, Olaf Herman, Viljo Vetik, Kaupo Kolsar, Jüri Kraft, Urmas Land, Kristiina Sepp, David Pärnamets, Aivar Mäemets, Mati Tusov, Tiit Kuuli, Tarmo Laanetu, Arle Mölder, Andres Koger, Karli Lambot, Indrek Kasela, Meelis Asi, Kadi Lambot, Raivo Sündema, Allan Kaldoja, Karen-Ter Ovanesjan, Priit Kessa, Ants Nõmper, Andrei Dvorjaninov, Marti Hääl, Jaak Vende, Natalia Levina,  Madis ja Marje Habakuke Sihtasutus, Margus Hiet, Tbilisi Hills, Meelis Kubits.