Elina Nechayeva ja ERSO andsid Tbilisis menuka kontserdi, saalis viibinud helilooja Gia Kantšeli lugu tuli kordamisele

13. juuni 2018.

Täna õhtul andis ERSO maestro Neeme Järvi dirigeerimisel menuka kontserdi Tbilisi esindussaalis Kahhidze muusikakeskuses. Solistidena esinesid Mihkel Poll klaveril ja sopran Elina Nechayeva, kohal oli ka Gruusia legendaarne heilooja Gia Kantšeli.

Kõne pidanud Gruusia kultuuriminister Mihheil Giorgadze lõpetas eesti keeles sõnadega “Elagu vaba Eesti!” Vaid pisut hiljem sai ta teada, et Gruusia peaminister Giorgi Kvirikašvili on tagasi astunud ja nii jäi ka temal kontserdi kuulamine pooleli.

Saalis oli kohal ka Gruusia heilooja Gia Kantšeli, kes tuli ka ise lavale. Kohal viibinud Eesti Päevalehe reporteri sõnul oli rahvas seda nähes väga emotsionaalne, Kantšeli lugu tuli ka kordamisele.

Viimati esines ERSO Tbilisis enam kui kolm aastakümmet tagasi – 1985. aastal. Neeme Järvi jäi tänase kontserdiga väga rahule. “See muusika nii väga tõmbab mind väga endaga kaasa, autor on mu väga hea sõber. Tore kohtumine erakordses saalis, unistan, et meil Eestis oleks ka kunagi selline saal- akustika on hea, toolid on ilusad, kõrge nagu kirik. Ei saa olla väike saal,” sõnas Järvi pärast esinemist.

ERSO kolmas kontsert toimub Batumis festivalil Odessa Classics Batumi Weekend. Batumis on ERSO külalisdirigendiks Tbilisi Sümfooniaorkestri juht Nikolaz Rachveli ja solistideks viiulivirtuoos Giorgi Zagreli ning Odessa Classics festivali asutaja, Ukraina pianist Aleksei Botvinov. Kahepäevase Batumi muusikasündmuse korraldajaks on kogu kultuuridiplomaatia projekti „Kõik armastavad Gruusiat” initsiaator Meelis Kubits.

ERSO Kaukaasia ringreisi esimene kontsert, mida juhatas samuti Neeme Järvi ja klaveril soleeris Mihkel Poll toimus Jerevani Aram Hatšaturjani nimelises esindussaalis. Samal päeval toimus Jerevanis ka Peeter Volkonski erakordse tõlketöö, Grigor Narekatsi “Nutulaulude” esitlus.

Loe artiklit ning vaata videointervjuud Neeme Järviga ja fotogaleriid.