Homme, 18. mail algab ERSO hooajalõpu festival „Practical spirituality“

17. mai 2018.

Esimest korda lõpetab ERSO oma kontserdihooaja festivaliga. 18. kuni 24. maini toimuv festival „Practical Spirituality“, mille kunstiline juht on Kristjan Järvi, ühendab omavahel muusika, visuaalloomingu ja praktilised kogemused, kuidas tänapäeva kiires elutempos iseendaks jääda. Esmakordselt jõuavad Eestisse Islandi pianist Víkingur Ólafsson ning Saksa helilooja ja elektronmuusik Sven Helbig, kes on teinud koostööd ansamblitega Rammstein, Pet Shop Boys ning paljude teistega.

Lisaks muusikasündmustele kuuluvad festivali programmi filmilinastus ja meditatsioon, kus külastajaile õpetatakse, kuidas kuulata muusikat. Festivali ava- ja lõpupäeval toimuvad sümfoonilise muusika kontserdid, nende vahele jäävad kammerkoori, elektroonikat ja videoinstallatsioone ühendav muusikaetendus ning kammerkontsert, mis toob kuulajaini Arvo Pärdi tuntuimad teosed (sh „Aliinale“, „Peegel peeglis“ ja „Fratres“) kõrvuti nimekate Islandi heliloojate loominguga.

Oodata on ka pop-up kontserte. Neist esimene toimub 19. mail kinos Sõprus enne filmi „Mao embus“ linastust, oma loomingut tutvustab ERSO tšellist Joosep Kõrvits. Teisel kõigile avatud pop-up kontserdil 21. mail Telliskivi Reval Cafè’s kõlavad ERSO keelpillikvarteti ja Sven Helbigi esituses Helbigi paariminutilised “Taskusümfooniad“. Peale kontserti ootab publikut vestlus dirigent Kristjan Järvi ja helilooja Sven Helbigiga. Telliskivi poetänava ning  kontsertide külalistel on võimalik osaleda ka interaktiivsel installatsioonil, mis annab igale inimesele võimaluse luua iPadide abil oma audiovisuaalteose.

Víkingur Ólafsson (© Ari Magg).

Festival algab 18. mail sümfooniakontserdiga „Century Rolls“, kus kontserdi nimiteose, John Adamsi klaverikontserdi esitab rahvusvahelise haardega Islandi pianist Víkingur Ólafsson. Kui juba seitse aastat on maailma enim esitatavate elavate klassikalise muusika heliloojate edetabelit juhtinud Arvo Pärt, siis ameeriklane John Adams on kindlalt kohe tema järel. Kõlab ka Max Richteri ja Richard Straussi looming.

20. mail jätkub festival kammermuusika võtmes kontserdiga „From ICE to EST“. Lavale astuvad koos Víkingur Ólafssoniga ERSO kontsertmeister Triin Ruubel (viiul), tšellorühma kontsertmeister Theodor Sink ja klarnetirühma kontsertmeister Signe Sõmer. Enne kontserti, kell 18 oodatakse festivali külalisi muusikalisele meditatsioonile, mille viib läbi ERSO viiuldaja ja kundalini jooga õpetaja Miina Laanesaar

Sven Helbig (© Claudia Weingart).

22. mail dirigeerib Kristjan Järvi Kultuurikatlas kammerkoori Voces Musicales, kontsertetendus koorile ja elektroonikale kannab pealkirja „I Eat the Sun and Drink the Rain“. Koori kostüümid on kavandanud nimekas Berliini moedisainer Esther Perbandt.

Festival kulmineerub 24. mail sümfooniakontserdiga „Ring“, mille kavas on kõrvuti ühe kuulsaima praeguse aja Saksa helilooja Sven Helbigi looming ja Richard Wagneri sümfooniline seiklus “Nibelungi sõrmus”. Pärast kontserti on publik oodatud 91. hooaja ametlikule lõpupeole, mis toimub Reval Cafè’s (Rävala pst 3) algusega 21.30.

Lisainfo:
Anastassia Dratšova
ERSO kommunikatsioonijuht
Anastassia.dratsova@erso.ee
+37255916274

https://www.erso.ee
https://www.facebook.com/eestiriikliksumfooniaorkester
https://www.instagram.com/ersoinsta