Kivine sild

02. märts 2018.

/…/ Tervikkontseptsiooni õnnestumist sai nautida kõrgendatud meeleolust kantud kontserdil „Eesti Vabariik 100“, kus ERSO tõi Arvo Volmeri dirigeerimisel ettekandele läbivalt eesti muusika tähtteostest koosneva kava. Kava võib pidada küll tinglikuks, aga meeldivaks ülevaateks, milliste helivormidega on eesti heliloojad saja aasta jooksul tegelnud ja milline muusika on eestlasi sel teel saatnud.

Vähe tuntud Pärnu päritolu helilooja Paul Särel (1937) võitis nii Kaitseväe rivimarsi konkursi kui ka Eesti Vabariigi 100 aasta juubelile pühendatud piduliku marsi konkursi. ERSO Arvo Volmeri juhatusel esitas tema piduliku marsi „Sulle, mu Eesti“. Foto: Jelena Vilt.

Esiettekandes kõlas riigi 100 aasta juubelile pühendatud marsikonkursi võitja, vähe tuntud Pärnu päritolu helilooja Paul Säreli (1937) „Sulle, mu Eesti“, rõõmsailmeline ja energiast pakatav meeldiva meloodiakaarega marss. Iga eestlast puudutav muusikaline tervik oli hoolikalt tasakaalustatud ning teosed täiendasid üksteist.

“Eesti Vabariik 100”. Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja dirigent Arvo Volmer 24. veebruaril 2018 Estonia kontserdisaalis.

Kontserdil oli mitmeid kõrghetki. Meeldiv oli see, et teosed ei jäänud üksikuteks kõlasaarteks, vaid moodustasid sidusa terviku. Orkester esitas viimistletud kõlakvaliteediga nii klassikalisemas helikeeles kui ka oma aja avangardi tuultes valminud teosed, viimastest Veljo Tormise võimsa avamängu nr 2 (1959) ja Arvo Pärdi 1968. aastal esiettekandel skandaali põhjustanud „Credo“. Kenasti oli välja mängitud Tormise nooruslik energilisus ning Mägi nostalgilisus. Cyrillus Kreegi „Õnnis on inimene“ haakus Pärdi „Credo’ga“ (mõlema teose ettekandel osales kvaliteetse kõlapildiga EFK) ning kui publik jõudis hakata puudust tundma eesti heliloojate koolkonna rajaja loomingust, kõlas lisaloona Heino Elleri „Kodumaine viis“. Selle kvaliteetse interpretatsiooniga kontserdi jaoks oleks võinud leida ressurssi kanda see ekraanide vahendusel linnaelanikeni väljaspool Estonia kontserdisaali ning miks mitte teha sellest mõnes kanalis ka teleülekanne.

Artiklit tervikuna loe Sirbi kodulehel.

Kontserdi fotogalerii.