Varane Mahler. Hampson, Järvi ja ERSO

21. detsember 2017.

Vaata saadet järgi siin.

Palju kordi maailma kauneima baritonihäälega lauljaks tituleeritud Ameerika laulja Thomas Hampson külastas Eestit koos nimeka režissööri Jason Starriga Eestit, et salvestada koos Neeme Järvi ja ERSOga kontsert Gustav Mahleri muusikaga. Täna kell 22.35 jõuab kontsertfilm ETV eetrisse. Kontserdist antakse välja ka ülemaailmse leviga DVD Video Artists International koostöös Eesti Rahvusringhäälinguga.

Kontserdi kavas olid  Mahleri “Blumine”, vokaaltsükkel “Rändselli laulud” ja 1. sümfoonia D-duur. Teoste muusikalises materjalis on hulk seoseid ja teemaarendusi, mis kõik suubuvad 1. sümfoonia triumfaalsesse finaali.

Neeme Järviga seob Thomas Hampsonit enam kui kolme aastakümne pikkune koostöö. “Esmakordselt kohtusime 1985. aastal Edinburghi festivalil seoses Mahleri VIII sümfoonia ettekandega,” meenutab Hampson. “Mäletan väga selgelt, milline geniaalne dirigent ta oli. Naudin väga koosmusitseerimist selle ülimalt inspireeriva ja meeletute kogemustega meistermuusikuga.”

Thomas Hampsoni kollektsioonis on rohkelt nii GrammyEcho kui Edisoni auhindu, ta on salvestanud üle 150 heliplaadi, tema päralt on maailma parimad ooperi- ja kontserdilavad ning välimuse poolest võiks ta vabalt olla filmistaar. Tema mahukas ning äärmustesse ulatuv repertuaarivalik hõlmab enam kui 80 rolli Itaalia, Saksa, Prantsuse, Inglise, Ameerika, Vene ja Poola heliloojate ooperites, tuhandeid Ameerika ja Inglise laule, Prantsuse šansoone ja Saksa lied’e. Ooperilavadel on ta avaldanud võrdselt sügavat muljet nii meisterlikult dramaatiliste rollilahendustega kui oma võrratu lüürilis-dramaatilise baritonihäälega, millega saab suurepäraselt esitada kogu vokaalrepertuaari alates ooperižanri esimestest teostest kuni nüüdismuusikani. Vaid paar kuud tagasi laulis Hampson La ScalaPaavo Järvi juhatusel nimirolli Mozarti ooperis “Don Giovanni”.

Interpreeditöö kõrval on Thomas Hampson aktiivselt tegev ka teaduse, hariduse ja tehnoloogia valdkonnas. Hiljuti sai temast Ameerika Kunstide ja Teaduste Akadeemia liige ning 2003. aastal asutatud Hampsong Foundation’i vahendusel rakendab ta vokaalmuusikat kultuuridevahelise mõistmise ja dialoogi edendamisel.