Täna Estonia kontserdisaali laval: Stradivari viiul ja Scarambella tšello

03. november 2017.
Anna-Liisa Bezrodny käes on Antonio Stradivari viiul “Lady Jeanne” aastast 1731, Jan-Erik Gustafssoni käes Stefano Scarambella tšello aastast 1890.

Sel reedel on Estonia kontserdisaali laval kaks ülihinnalist muusikainstrumenti, mille kõla saab nautida Brahmsi topeltkontserdi solistide viiuldaja Anna-Liisa Bezrodny ja tšellist Jan-Erik Gustafssoni käes.

Anna-Liisa Bezrodny mängib haruldasel Antonio Stradivari viiulil “Lady Jeanne” aastast 1731, mille ta sai vaid kuuks ajaks kasutada Londoni J & A Beare’si instrumentide kollektsioonist, kuna üks Londoni kontserdikorraldaja soovis, et ta just sellel instrumendil esitaks oktoobris Londonis Vivaldi “Aastaaegu”. “Eestis ei ole praegu ühtegi sellise kaliibriga pilli,” ütles Anna-Liisa Bezrodny pärast tänase proovi lõppu Estonia kontserdisaalis. “Ma tema täpset hinda ei oskagi öelda, aga see on miljonites eurodes. Loomulikult oli see J & A Beare’si pooli ülisuur usaldus, et nad mul selle pilliga ka Eestisse lubasid esinema tulla. Ja tegelikult peangi ta pärast Tallinna kontserti ära andma – uskuge, see ei ole minu jaoks lihtne. Need võimalused, mis selle pilli sees peituvad, on põhjatud. Iga viiul hingab isemoodi.”

Anna-Liisa loodab väga, et Eestiski hakatakse aina paremini mõistma ajalooliste meistripillide väärtust: “See ei ole auto või kinnisvara – selle väärtus ei lange mitte kunagi. Mul on hea meel, et hiljuti asutati Eesti Pillifond, sellel on kindlasti potentsiaali areneda. Näiteks Soomes on selliseid pillifonde mitu ja neil on juba pikad traditsioonid. Mina omalt poolt tahaks väga toetada kõiki sellelaadseid ettevõtmisi Eestis ja loodan väga, et nii publik kui investorid oskavad neid instrumente vääriliselt hinnata.”

Tšellist Jan-Erik Gustafsson mängib Itaalia pillimeistri Stefano Scarambella tšellol, mis pärineb aastast 1890. Tegemist on samuti ülihinnalise instrumendiga, mille nimekas tšellist endale kuus aastat tagasi kopsaka laenuga ostis.