ERSO võimaldab Eesti muusikaõppuritele rahvusvahelise tasemega dirigentide ja solistide meistrikursuseid

10. oktoober 2017.

Maailmakuulsa Austria viiuldaja ja dirigendi Thomas Zehetmairi meistrikursusega viiuldajatele pandi alus tulevikku vaatavale projektile, mis integreerib ERSO ees solisti või dirigendina üles astuvad intepreedid Eesti muusikaharidusse. Lisaks ERSO enda muusikute taseme tõstmisele on projekti kaasatud ka Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia ja Tallinna Muusikakeskkool.

Pärast esmaspäevast orkestriproovi toimus Estonia kontserdisaalis Thomas Zehetmairi meistrikursus, kus Tallinnasse saabunud meistri käe all said oma mänguoskust täiustada kolm noort viiuldajat: Kaisa Padur (TMKK), Marta Mutso (EMTA) ja Nina Kawaguchi (ERSO). Avatud meistrikursuseid olid kuulama tulnud nii ERSO orkestrandid kui osalejate kaasõpilased EMTAst ja TMKKst. Idee autor on ERSO juhatuse liige Kristjan Hallik. “ERSO-l on Eesti esindusorkestrina võimalus ja ka kohustus kanda hoolt selle eest, et meiega koostööd tegevad tippmuusikud lisaks reedeõhtustele kontsertidele ka laiemalt Eesti muusikaellu panustaksid,” valgustas Hallik meistrikursuste käivitamise tagamaid. Ta lisas, et järgnevatel hooaegades on kavas sarnaseid meistrikursuseid aina süsteemsemalt korraldada.

Publikul on Thomas Zehetmairiga võimalik kohtuda reedel, 13. oktoobril, kontserdil “Zehetmair ja Mendelssohn”, mis ühendab Arvo Pärdi, Johann Sebastian Bachi ja Felix Mendelssohn-Bartholdy muusikat. Tegemist on ERSO hooajas pigem erakordse kavaga, mis rõhutab muusikute võimekust esitada kõrvuti tavapärase sümfoonilise repertuaariga ka kammerlikku ja barokkmuusikat. Bachi “Pulmakantaat”, mille ettekandel osaleb Hollandis elav Eesti päritolu sopran Maria Valdmaa, ei ole varem ERSO kavades olnud, nii Pärdi “Fratres” kui Mendelssohni “Šoti sümfoonia” on seni ERSO esituses kõlanud vaid kahel korral.

“Arvo Pärdi sügav ja sissepoole suunatud muusika lummas mind kohe, kui seda kuulsin,” meenutab oma esimesi kokkupuuteid Pärdi muusikaga Thomas Zehetmair. Tallinnas on ta Pärdi “Fratrese“ ühendanud Johann Sebastian Bachi kammerliku “Pulmakantaadiga”, mille ehe rõõm ja helgus on dirigendi sõnul tugevaks kontrastiks “Fratrese” meditatiivsetele helidele. Kontserdi teises pooles kõlav Mendelssohni “Šoti sümfoonia” on unikaalne teos, mis ühest küljest järgib vanameister Bachi traditsioone, olles teisalt suunatud kaugele tulevikku.

Publik on reedel kontserdisaali oodatud juba kella 18ks, kui ERSO muusikute esituses kõlab Mendelssohni okteti I osa ning muusikateadlane Maia Lilje tutvustab kontserdil ettekandele tulevaid teoseid.

***

Thomas Zehetmair teeb tihedat koostööd Minnesota osariigis tegutseva Saint Pauli Kammerorkestriga ning alates hooajast 2016/2017 on ta Šveitsi ligi neljasaja-aastase ajalooga Winterthuri Musikkollegiumi peadirigent. Aastail 2002–2014 Royal Northern Sinfonia peadirigendina vormis ta sellest Inglismaa parimate hulka kuuluva orkestri, jätkates praegu tihedat koostööd audirigendina. Võrratu on tema võime oma muusikalised huvid oskuslikult ühendada. Laiahaardeline rahvusvaheline tegevus viiulisolisti, dirigendi ja kammermuusikuna teeb temast erakordse artisti tänapäeva muusikamaastikul.

Zehetmairi arvukate salvestiste hulgas on ka Mendelssohni esimene ja viies sümfoonia koos Winterthuri Musikkollegiumiga, lisaks aukartustäratav valik viiuliteoseid, mis toonud esitajatele mitmeid mainekaid auhindu (Diapason d’Or de l’Année, Preis der deutschen Schallplattenkritik, Midem Classic Award, Gramophone Award).

Lisainfo:
Anastassia Dratšova
anastassia.dratsova@erso.ee
+37255916274