Täna, maestro Neeme Järvi 80. sünnipäeva puhul annab ERSO oma peadirigendile ja kunstilisele juhile ka eluaegse aupeadirigendi tiitli

07. juuni 2017.

Eesti Riiklikul Sümfooniaorkestril on siiralt hea meel, et maailma üks tunnustatumaid ja lugupeetumaid dirigente maestro Neeme Järvi on end taas tihedalt Eestiga sidunud. Sidet Eesti ja ERSOga aitab veelgi kinnistada talle tänase juubeli puhul antav ERSO eluaegse aupeadirigendi tiitel.

Kui tuua paralleele laiast maailmast, siis sarnast kõige austavamat dirigenditiitlit kannavad maestro Järvi kolleegidest näiteks Daniel Barenboim Berliini Staatskapelle juures ja Zubin Mehta Iisraeli Filharmooniaorkestri juures. See on kindel märk vastastikusest usaldusest ja austusest.

Kr. Hallik: “Meil on väga hea meel, et Neeme Järvi on oma 80. sünnipäeval Eestis ja juhatab ERSOt. Ka kõik tema endised orkestrid oleks maestrot hea meelega sel päeval enda ees näinud.“

Neeme Järvi on elu jooksul juhatanud kõiki maailma parimaid orkestreid ning olnud paljudega neist seotud peadirigendina: Göteborgi sümfooniaorkester (peadirigent 1982–2004, praegu emeriitpeadirigent), Šoti Kuninglik Rahvusorkester (peadirigent 1984–1988, praegu audirigent), Detroiti sümfooniaorkester (muusikadirektor 1990–2005, praegu emeriitmuusikadirektor), Haagi Residentie-orkester (peadirigent 2005–2012, praegu emeriitpeadirigent), New Jersey sümfooniaorkester (muusikadirektor 2005–2008, praegu audirigent ja kunstiline nõustaja), Orchestre de la Suisse Romande (kunstiline ja muusikaline juht 2012–2015), lisaks Birminghami sümfooniaorkester ja Jaapani Filharmooniaorkester, kus ta on olnud peakülalisdirigent. Ning loomulikult Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, kus ta peadirigendina tegutses aastail 1963–1979 ning praegu alates aastast 2010 ning mille juures ta alates 2017. aastast kannab ka eluaegse aupeadirigendi tiitlit, ja Rahvusooper Estonia, kus ta oli peadirigent aastail 1963–1975.

Maestro Neeme Järvi ja ERSO koostöö sai alguse 1956. aastal, neli aastat hiljem sai Järvist orkestri koosseisuline dirigent ja 1963. aastal peadirigent. Neeme Järvi tulek ERSO juurde tõi kaasa mängutaseme tuntava tõusu ja stabiliseerumise. Koos Neeme Järviga käis orkester ka esimestel välisreisidel: 1972. aastal Rumeenias ja Bulgaarias ning 1976. aastal Kuveidis. 1976. aastal pandi Neeme Järvi eestvõttel alus ka orkestri iga-aastastele kontsertidele Leningradis. Neeme Järvi on olnud üks aktiivsemaid Eesti muusika tutvustajaid maailmas. Tema ja ERSO esituses on kõlanud väga paljude Eesti heliteoste esiettekanded, sealhulgas Arvo Pärdi I ja III sümfoonia ning Eduard Tubina VIII sümfoonia.