Hooaja 2017/2018 kontserdisarjad nüüd müügil!

05. juuni 2017.

ERSO 91. hooaeg toob publiku ette erakordselt palju säravaid soliste ning dirigente, kes kaunistaks iga orkestri ja kontserdimaja hooaega. Oleme oma kontserdid jaganud seitsmesse sarja, igal oma nägu ja eripära, kuid alati ka üks ühine tunnusjoon – parim publik väärib huvitavaid kavavalikuid ja parimaid esitusi oma ala meistritelt. Just seda Eesti esindusorkester pakub.


ROMANTIKA
Esitleb Reval Café

Kontserdisari “Romantika” toob kuulajate ette mitmed romantismiajastu kauneimad teosed, solistidena on orkestri ees Hiina päritolu pianist, kuninganna Elisabethi konkursi võitja Zee Zee ja oma põlvkonna üks säravamaid vioolatalente Dana Zemtsov, hooaja avakontserti juhatab orkestri peadirigent ja kunstiline juht Neeme Järvi, kontserti “Karneval” aga Belgradi Filharmoonikute peakülalisdirigent Daniel Raiskin. Romantilist muusikat saab nautida ka ERSO kammeransamblite esituses.

R, 15.09.2017 – HOOAJA AVAKONTSERT, dirigent NEEME JÄRVI
R, 15.12.2017 – KARNEVAL, dirigent DANIEL RAISKIN
R, 9.02.2018 – ROMANTILINE KAMMERMUUSIKA, ERSO kammeransamblid

“Romantika” sarjapiletid: 42.- / 30.- (müügil kuni 13.09.2017)
OSTA SARJAPILET


MAESTRO
Esitleb AUDI

Kontserdisari “Maestro” on tõeline tähtede paraad: esmakordselt jõuavad Eestisse laia rahvusvahelise haardega Austria viiuldaja ja dirigent Thomas Zehetmair ning Ameerika noorema põlvkonna dirigent, väga kiire rahvusvahelise karjääri teinud Robert Trevino, kes sügisel alustab teist hooaega Baskimaa Rahvusorkestri peadirigendina. Neile sekundeerib ERSO peakülalisdirigent Olari Elts, kelle puhul tõstetakse ikka ja jälle esile suurepärast kavade koostamise oskust, vastupandamatut energiat ja musitseerimisrõõmu. Solistidena kaunistavad sarja maailma parimate orkestrite ees soleeriv lätlannast viiuldaja Baiba Skride, kelle esituses kõlab Elleri viiulikontsert, ja Eesti üks väljapaistvamaid ja omanäolisemaid pianiste Irina Zahharenkova, kes soleerib Schumanni klaverikontserdis.

R, 13.10.2017 – ZEHETMAIR JA MENDELSSOHN, dirigent THOMAS ZEHETMAIR
R, 17.11.2017 – ELTS JA SKRIDE, dirigent OLARI ELTS
R, 22.12.2017 – TREVINO ja BRUCKNER, dirigent ROBERT TREVINO

“Maestro” sarjapiletid: 42.- / 30.- (müügil kuni 11.10.2017)
OSTA SARJAPILET


HARMOONIA
Esitleb E-piim

Kontserdisarja “Harmoonia” kontserte juhatavad ERSO peadirigent ja kunstiline juht Neeme Järvi ning tema noorem poeg, lennukate ja innovaatiliste ideedega Kristjan Järvi, kes on Leipzigi MDR-i sümfooniaorkestri ja Gstaadi festivali orkestri peadirigent ning Absolute Ensemble’i ja Läänemeremaade Filharmoonikute asutajaliige ja dirigent.Brahmsi topeltkontserdis soleerivad nimekaim Eesti viiulisolist Anna-Liisa Bezrodny ja Soome praeguse aja üks väljapaistvaim tšellosolist Jan-Erik Gustafsson, keda võib maailma kontserdilavadel sageli koos musitseerimas kuulda. Kontsert “Särav flööt“ on pühendatud läbi aegade kõige väljapaistvama ja mõjukama Eesti puhkpillimängija flötist Samuel Sauluse 85. sünniaastapäevale. Mozarti flöödikontserdi ning topeltkontserdi flöödile ja harfile solistideks on Euroopa Kammerorkestri ja Frankfurdi hr-sümfooniaorkestri sooloflötist Clara Andrada de la Calle ja ERSO sooloharfimängija Assia Cunego. ERSO hooajalõpufestivali “Practical Spirituality” kavasse kuuluv “Ring” ühendab kahe Saksa helilooja, Richard Wagneri ning Sven Helbigi suurejoonelist sünteeskunstiteose ideest kantud loomingut.

R, 3.11.2017 – TOPELTKONTSERT, dirigent NEEME JÄRVI
R, 4.05.2018 – SÄRAV FLÖÖT. Samuel Saulus 85, dirigent NEEME JÄRVI
N, 24.05.2018 – RING. Festival Practical Spirituality, dirigent KRISTJAN JÄRVI 

“Harmoonia” sarjapiletid: 42.- / 30.- (müügil kuni 1.11.2017)
OSTA SARJAPILET


KLAVERIKONTSERT
Esitleb Liviko

Esmakordselt on ERSO kontserdisarjade hulgas eriline maiuspala kõigile klaverimuusika austajatele. Nižni Novgorodist end maailma mainekaimatele kontserdilavadele mänginud Deniss Kožuhhini arvukate auhindade hulgas on ka kuninganna Elisabethi konkursi peapreemia, tema lavapartneriteks aga maailma tipporkestrid ja -dirigendid. Tallinnas soleerib ta Prokofjevi III klaverikontserdis.

Noor Eesti pianist Auli Lonks mängis end Eesti publikule tuntuks telekonkursi “Klassikatähed” esimese hooaja saadetes, äsja võitis ta peapreemia Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia sümfooniaorkestri instrumentaalsolistide konkursil. Koos ERSO ja EMTA sümfooniaorkestriga esitab ta Raveli G-duur klaverikontserdi.

Harkivis sündinud ja praegu New Yorgis elava Anna Šelesti puhul tõsteti New York Times’is esile tema mängu “tulist tundlikkust ja sooja kõla” ning kiideti tema suurepärast partnerlust orkestriga, Tallinnas esitab ta koos ERSO ja Neeme Järviga Rubinsteini III klaverikontserdi.

Ameeriklase John Adamsi intrigeerivat pealkirja “Century Rolls” kandev klaverikontsert hõlmab helilooja sõnul kogu möödunud sajandi klaverimuusikat, olles inspireeritud eelkõige 20. sajandi algul populaarse pianoola ehk isemängiva klaveri helidest. Teose solist, islandlane Víkingur Ólafsson on noorema generatsiooni üks isikupärasemaid pianiste, kelles on ühendatud haruldane kombinatsioon kirglikust musikaalsusest, plahvatuslikust virtuoossusest ja intellektuaalsest uudishimust.

R, 20.10.2017 – ŠOSTAKOVITŠ JA PROKOFJEV, dirgent NIKOLAI ALEKSEJEV
R, 27.04.2018 – DVOŘÁK JA RAVEL, dirigent PAUL MÄGI
R, 11.05.2018 – BEETHOVEN JA RUBINSTEIN, dirigent NEEME JÄRVI
R, 18.05.2018 – CENTURY ROLLS. Festival Practical Spirituality, dirigent KRISTJAN JÄRVI

“Klaverikontserdi” sarjapiletid: 55.- / 40.- (müügil kuni 18.10.2017)
OSTA SARJAPILET


TULEVIKUMUUSIKA
Esitleb 4 Energia

Kontserdisari “Tulevikumuusika” teeb koostööd kolme innovaatilise ja  piirideülese muusikafestivaliga, need on rahvusvaheline nüüdismuusika festival “Afekt”, Eesti muusika päevad ja ERSO hooajalõpufestival “Practical Spirituality”. Šveitsi dirigent Baldur Brönnimann on keskendunud eelkõige põnevaid ja keerulisi väljakutseid pakkuvale nüüdismuusikale, Risto Joost on multifunktsionaalne peadirigent Tallinna Kammerorkestrile ja Leipzigi MDRi koorile, olles lisaks Tallinna Filharmoonia ja Birgitta Festivali kunstiline juht ning Rahvusooperi Estonia dirigent. Lausa kahel korral astub “Tulevikumuusika” sarjas dirigendipulti Kristjan Järvi, kes toob koos Voces Musicalese ja Saksa helilooja ja elektronmuuik Sven Helbigiga ettekandele viimase teose “I Eat the Sun and Drink the Rain”. Detsembris tuuakse tema taktikepi all ettekandele üks ebatavaline majandust ja muusikat ühendav teos – globaalse majanduse kantaadiks nimetatud live-soundtrack’iga film “Regular Crisis”. See toob filmilina vahendusel Estonia kontsrdisaali Steve Forbesi, José Ángel Gurría, Manfred Bischoffi ja teiste maailma tööstuse ja rahanduse valdkonna võtmefiguuride mõttearendused maailma majanduse hetkeseisu ja tulevikuperspektiivi teemadel, pingeid lisab ja võtab maha Louis Andriesseni, Bryce Dessneri, Jonny Greenwoodi, Kristjan Järvi ja teiste muusika.

R, 27.10.2017 – RITUAALID. Festivali “Afekt” avakontsert, dirigent BALDUR BRÖNNIMANN
R, 1.12.2017 – REGULAR CRISIS, dirigent KRISTJAN JÄRVI
R, 13.04-2018 – PÜHA MAGMA. Eesti muusika päevad, dirigent RISTO JOOST
T, 22.05.2018 – I EAT THE SUN AND DRINK THE RAIN. Festival “Practical Spirituality”, Voces Musicales, dirigent KRISTJAN JÄRVI

“Tulevikumuusika” sarjapiletid: 55.- / 40.- (müügil kuni 25.10.2017)
OSTA SARJAPILET (“Tulevikumuusika” sarjapileti soetamiseks tuleb kõigepeal osta vautšer, mille peal oleva koodiga saab lunastada sarja nelja kontserdi piletid.)


SUURLINNA TULED
Esitleb Radisson Blu

Säravaid suurlinnade tulesid saab uuel hooajal koos ERSOga nautida lausa neljal kontserdil. Kontsert “Tallinn –> Ann Arbor“ lennutab Eesti esindusorkestri kolmandat korda turneele Ameerika Ühendriikidesse, kontsert “Tallinn –> Shanghai“ Hiinasse ja Hong Kongi, kontserte juhatavad ERSO endine peadirigent, praegune Bolzano ja Trento Haydni Orkestri peadirigent Arvo Volmer ja põhjanaabrite üks nimekamaid dirigente Leif Segerstam, kes külalisdirigendina teeb regulaarset koostööd sümfooniaorkestritega üle kogu maailma ja juhatab etendusi New Yorgi Metropolitan Operas, Londoni Kuninglikus Ooperiteatris, Milano La Scalas jm., peadirigendina juhatab viimastel aastatel aga Turu Filharmoonia Orkestrit.Euroopa ja Ameerika suurlinnad Pariis ja Los Angeles tulevad kuulajani koos Igor Stravinski loominguga – just need linnad olid maailmakodanikust helilooja pikaaegseimad elupaigad.Islandilt, maailma põhjapoolseimast pealinnast Reykjavíkist saabub Tallinnasse üks noorema generatsiooni ühe isikupärasemaid pianiste Víkingur Ólafsson, kelle eestvedamisel jõuavad ühisele lavale Eesti ja Islandi muusikud ning muusika.

R, 8.12.2017 – PARIIS JA LOS ANGELES, dirigent NIKOLAI ALEKSEJEV
R, 19.01.2017 – TALLINN –> ANN ARBOR, dirigent ARVO VOLMER
R, 9.03.2018 – TALLINN –> SHANGHAI, dirigent LEIF SEGERSTAM
P, 20.05.2018 – FROM ICE TO EST. Festival Practical Spirituality, ERSO kammerkoosseisud ja pianist Víkingur Ólafsson

“Suurlinna tulede” sarjapiletid: 55.- / 40.- (müügil kuni 6.12.2017)
OSTA SARJAPILET


Festival PRACTICAL SPIRITUALITY

“Practical Spirituality“ on ERSO hooajalõpu festival, mis näitab sümfooniaorkestri haaret olla muusika ja muusikute koondajaks laiemalt, kui seda võimaldab tavapäraste reedeõhtuste kontsertide formaat. ERSO ja Kristjan Järvi festivali lähtepunktiks on igatsus tähenduse ja transtsendentaalsuse järele muusikas – muusika kui vahend religiooni, kosmilise vibratsiooni ja harmoonia tunnetamiseks. Samanimeline festival toimus 2017. aasta juunis Leipzigis, kus selle eestvedaja Kristjan Järvi põhipartneriks oli Leipzigi MDR-i sümfooniaorkester.Karismaatiline Kristjan Järvi, põnev repertuaarivalik ning esmakordselt Eestisse jõudvad solistid – Islandi pianist Víkingur Ólafsson ning Saksa helilooja, produtsent, arranžeerija ja elektronmuusik Sven Helbig – on festivali värske hingamise ja energeetilise laengu garantiiks.

R, 18.05.2018 – CENTURY ROLLS, dirigent KRISTJAN JÄRVI
P, 20.05.2018 – FROM ICE TO EST, ERSO kammerkoosseisud ja pianist Víkingur Ólafsson
T, 22.05.2018 – I EAT THE SUN AND DRINK THE RAIN, Voces Musicales, dirigent KRISTJAN JÄRVI
N, 24.05.2018 – RING, dirigent KRISTJAN JÄRVI

Festivali pass: 55.- / 40.- (müügil kuni 1.05.2018)
OSTA FESTIVALI PASS (festivali passi ostmiseks tuleb kõigepeal osta vautšer, mille peal oleva koodiga saab lunastada festivali nelja kontserdi piletid.)