ERSO meenutab orkestri endist peadirigenti Roman Matsovit maestro 100. sünniaastapäeval

03. mai 2017.

Reedel, 5. mail, tähistab Eesti Riiklik Sümfooniaorkester orkestri 60 aasta taguse peadirigendi Roman Matsovi 100. sünniaastapäeva. Orkestrit juhatab ERSO eelmine peadirigent Nikolai Aleksejev, soleerib Toomas Vavilov.

Roman Matsovi side ERSOga kestis kordades kauem kui tema 13 hooaega väldanud peadirigendiperiood. Ta alustas 1938. aastal toonase nimega Riigi Ringhäälingu sümfooniaorkestris viiuldajana, juhatas II maailmasõja ajal Jaroslavlis tagalasse evakueerunud muusikutest moodustatud orkestrit ning jätkas 1944. aasta sügisest dirigendina taas Tallinnas. Aastail 1950–1963 oli ta Eesti Raadio SO (praegune ERSO) peadirigent ja seejärel veerand sajandit orkestri koosseisuline dirigent. Matsovi viimane täispikk kontsert ERSO ees oli pühendatud tema 80. juubelile ning sarnaselt eelolevale reedele kõlas ka siis Tšaikovski neljas sümfoonia.

Hoolimata nõukogudeaegsest repertuaaripoliitikast õnnestus Roman Matsovil publikuni tuua mitmed Bachi, Händeli, Mozarti, Beethoveni ja Schuberti vaimulikud suurteosed. Paljud Stravinski, Schönbergi, Weberni, Orffi ja teiste 20. sajandi heliloojate teosed kõlasid Nõukogude Liidus esmakordselt just siinse orkestri esituses ning Šostakovitši sümfooniate teine või kolmas ettekanne toimus Leningradi ja Moskva järel sageli Tallinnas. Matsov tutvustas aktiivselt ka Eesti muusikat, juhatades ja salvestades Elleri, Tambergi, Ilvese, Räätsa, Pärdi jt autorite loomingut.

Dirigendipuldis on ERSO eelmine peadirigent ning kauaaegne Peterburi Filharmoonia sümfooniaorkestri dirigent Nikolai Aleksejev, kes on kõigi Moskva ja Peterburi tähtsamate sümfooniaorkestrite kõrval juhatanud ka paljusid välisorkestreid ning andnud kontserte Euroopas, Jaapanis ja Ameerika Ühendriikides.

“Olen aastakümneid unistanud Aleksejeviga mängimisest,“ ütles kontserdi eel klarnetist ja dirigent Toomas Vavilov. “Tema nägemus Mozarti interpreteerimisest on pehme ja sametine, suursugune, kõlaliselt õilis. Minu kontseptsioon klarnetipartiist on koos Matsoviga kujundatud, kiire ja terav. Näis kuidas kokku sobime,” on solist enne esimest proovi põnevil.

Põhikontserdi eel, reedel kell 18 meenutavad Estonia kontserdisaalis karismaatilist dirigenti ja dirigeerimisprofessorit tema õpilane, kontserdi solist Toomas Vavilov ja muusikateadlane Maia Lilje. Keelpillikvartett Prezioso esitab Allegretto Roman Matsovi ühest lemmikteosest, Beethoveni seitsmendast sümfooniast.

Info kontserdi kohta: https://www.erso.ee/?concert=roman-matsov-100