15.04.2017: Triin Ruubel (viiul), Johanna Vahermägi (vioola), Henry-David Varema (tšello), Ivari Ilja (klaver) EMTA kammersaalis

13. aprill 2017.

Laval õppejõud: Triin Ruubel (viiul), Johanna Vahermägi (vioola), Henry-David Varema (tšello), Ivari Ilja (klaver)

15.04 kell 17, EMTA kammersaal
Laval õppejõud
Esinevad Triin Ruubel (viiul), Johanna Vahermägi (vioola), Henry-David Varema (tšello), Ivari Ilja (klaver)
Kavas F. Schubert, R. Schumann

Kontsert on tasuta

EMTA pedagoogid Triin Ruubel, Johanna Vahermägi, Henry-David Varema ning Ivari Ilja on ühtlasi silmapaistvad interpreedid, kelle filigraanne koosmäng ja nauditav musitseerimine on hõrk maiuspala igale muusikagurmaanile. Seekordsel kontserdil toovad nad ettekandele Franz Schuberti B-duur keelpillitrio (D.581) ning Robert Schumanni klaverikvarteti Es-duur op. 47. Noore Schuberti 1817. aastal kirjutatud keelpillitrio võlub oma elegantsusega, andes vihjeid helilooja hilisema isikupärase instrumentaal-kammermuusikastiili kujunemisele. Schumanni 1842. aastal loodud klaverikvartett on aga vaieldamatu pärl kammermuusika repertuaaris, mida meie õppejõudude ansambel on juba aastaid ühiselt esitada soovinud ning milleks nüüd suurepärane võimalus leiti. “See teos on kaasahaarav mitmeski mõttes ja selle esitamine pakub interpreedile tõelist emotsionaalset naudingut,” kommenteerib Henry-David Varema eelseisval kontserdil kõlavat teost vaimustusega.

Triin Ruubel omandas bakalaureusekraadi Rostocki Kõrgemas Teatri- ja Muusikakoolis Petru Munteanu klassis, kelle käe all jätkas ka Augsburgi Leopold Mozarti Instituudi magistratuuris. Ta on esinenud mitmetel festivalidel, näiteks Usedomi festivalil, Helsingis Bach Music Weekil, Hohenloher Kultursommeril jm, ning võitnud preemiaid mainekatel rahvusvahelistel ja vabariiklikel konkurssidel. Ruubel on soleerinud Eesti ja välisorkestrite ees, näiteks Balkani Festivaliorkester, Norddeutsche Philarmonie Rostock, Poola Kammerfilharmoonia, Tallinna Kammerorkester, ERSO ja Haydn Orchestra Bolzano, aga olnud ka Bremeni Deutsche Kammerphilarmonie külaliskontsertmeister. Ruubelit seob koostöö selliste heliloojatega nagu Jörg Widmann ja Wolfgang Rihm. 2015. aastal nimetati ta ERSO kontsertmeistriks. Ruubel mängib 1820. aastal Pariisis valmistatud Francois Pique’i viiulil, mille on tema kasutusse andnud  Thomas J. C. ja Angelika Matzeni fond.

Johanna Vahermägi sai bakalureusekraadi Aragoni Kõrgemas Muusikakonservatooriumis Avri Levitani klassis ning magistrikraadi Jeruusalemma Muusika- ja Tantsuakadeemias Roi Shiloahi õpilasena. Ta on esimese koha laureaat rahvusvahelisel konkursil 3. Concurso Internacional de Solistas Illa de Menorca FIDAH. Ta on olnud oodatud esineja mitmetel festivalidel nagu Berliini Muusikafestival, Festival della Valle d’Itria, kammermuusikafestival Voice of Music, Rapla Kirikumuusika Festival ja Hiiumaa Kammermuusikapäevad. Teda seob hea koostöö selliste interpreetidega nagu Guy Braunstein, Amihai Grosz, Nicolas Chumachenko, Avri Levitan, Roi Shiloah, Alexander Pavlovsky, Harri Traksmann, Sigrid Kuulmann, Marko Martin, Riivo Kallasmaa jpt. Vahermägi on mänginud ka Barcelona Liceu Ooperiteatris ja Jeruusalemma sümfooniaorkestrites.

Henry-David Varema on armastatud solist ja kammermuusik, kelle repertuaaris on olulisel kohal eesti heliloojate teosed. Kontserdid on viinud teda kõikjale maailma, alates Põhja- ja Baltimaadest ning lõpetades Jaapani, Šveitsi, Uus-Meremaa ja Ameerika Ühendriikidega. Vahemikus 2003–2009 oli ta Berliinis resideerunud, rahvusvaheliselt hinnatud keelpillikvarteti Petersen Quartett liige, mille koosseisus esines mainekates kontserdisaalides nagu Carnegie Hall, Wigmore Hall, Müncheni Herkulessaal, Theatre de Chatelet, Zürichi Tonhalle, Sydney Angels Place jm. Ta on olnud külalissoolotšellist Northern Sinfonia, Carl Philipp Emanuel Bachi ja Müncheni kammerorkestrites ning Auckland Philharmonia sümfooniaorkestris ning töötanud hooaja Sydney Sümfooniaorkestri tšellorühma abikontsertmeistrina. Ta oli pikalt ka Tallinna Keelpillikvarteti liige. Täna annab ta regulaarselt kontserte Ivari Ilja, Mihkel Polli, Sten Lassmanni, Age Juurikase, Anna-Liisa Bezrodny ja paljude teistega. Aastast 1997 on Varema Rahvusooper Estonia tšellorühma kontsertmeister ning muuhulgas kevadest 2016 Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia arendusprorektor.

Ivari Ilja on juhtivaid eesti pianiste, keda hinnatakse kõrgelt nii solisti kui ka ansamblistina ning kelle repertuaaris annavad tooni näiteks Chopini ja Brahmsi, aga ka Prokofjevi ja Britteni teosed. Soolokontserdid on viinud Iljat mitmele poole maailma, ta on teinud koostööd lisaks ERSOle ka näiteks Leningradi Filharmoonia Akadeemilise Sümfooniaorkestriga, Moskva Sümfooniaorkestriga ja Põhjamaade Sümfooniaorkestriga ning tema lavapartneriteks on olnud Irina Arhipova, Maria Gulegina, Dmitri Hvorostovski jpt. Kontserdid on viinud teda paljudesse mainekatesse saalidesse, näiteks Londoni Wigmore Halli, Milano La Scalasse, Tokyo Suntory Halli jm. Ilja on hinnatud pedagoog, kes on koolitanud mitu põlvkonda pianiste.