NEEME JÄRVI – riikliku kultuuri elutööpreemia laureaat 2017

28. veebruar 2017.

Neeme Järvi on Eduard Tubina teoseid kõige enam juhatanud dirigent. Ta õppis Tubina muusikat tundma juba 1950. aastatel ning mõistis kohe selle suurust ja tähendusrikkust. 1961. aastal, kui Tubin külastas Eestit, tutvus Järvi heliloojaga ka isiklikult ja sellest ajast peale on Tubin olnud üks kesksetest autoritest tema repertuaaris.

Tubin hindas Järvi tõlgendusi väga kõrgelt ja kirjutas talle mõeldes oma Kaheksanda sümfoonia, mille esiettekanne toimus 24. veebruaril 1967 Tallinnas Eesti Raadio sümfooniaorkestri esituses Järvi dirigeerimisel.

1980. aastatel plaadistas Järvi kogu Tubina sümfoonilise loomingu Rootsi plaadifirmale BIS, mis aitas kaasa Tubina muusika läbimurdele. Alates 2000. aastast on Järvi Rahvusvahelise Eduard Tubina Ühingu presiidiumi esimees.

Loe edasi Eduard Tubina Ühingu kodulehelt.