Rändur pillikotiga

31. jaanuar 2017.

Hiinlane Pan Ye (29) mängib viiendat hooaega ERSOs metsasarve. Ta kiidab Tallinna keskturgu, Eesti mõnuspuhast õhku ja andekaid muusikuid.

Mängid väga põnevat pilli!
Jaa, metsasarv on tõesti ilus instrument! Kusjuures, Hiinas seda pilli paljud ei teagi. Minu isale oli metsasarv tuttav, sest mu kanadalasest tädimees oskab seda mängida – nii sattusingi lapsena just metsasarve õppima. Mul vedas väga! Teadsin 12aastasena, et sellest saabki minu elukutse.

Eesti on Hiinast päris kaugel, kuidas sa just ERSOsse tööle sattusid?
Üks maailma parimaid metsasarvemängijaid on soomlane Kalervo Kulmala. Astusin Sibeliuse Akadeemiasse, et saada tema õpilaseks ja pärast lõpetamist kandideerisin ERSOsse, et oma õpetajaga edasi töötada. Tunnen, et tema kõrval jõuan pillimängijana järjest kõrgema tasemeni. Ja erinevates kohtades meeldib mulle elada niikuinii, nii et Eestisse kolimine polnud minu jaoks mingi probleem.

Seda küll, et ega ma Eestist enne suurt midagi teadnud. Soomes õppides käisin korra kruiisiga Tallinnas. Mäletan, et vanalinn paistis mulle väga ilus ja et kõik oli väga odav, hinnad olid siis veel kroonides.

Mis sulle oma Eesti-elu juures kõige rohkem meeldib?
Oi, paljud asjad! Kas või see, et Eesti õhk on nii puhas ja seda on hea hingata.

Naudin seda, et mu elul on oma rutiin: argipäeviti ühised proovid, reedeti tavaliselt kontsert. Ühised proovid ei võta tavaliselt rohkem kui 4 tundi päevas, nii et mulle jääb palju vaba aega. Osa kulub muidugi omal käel harjutamisele, aga saan tegeleda ka oma hobiga. Armastan väga arvutimänge! Paljud arvavad, et arvutimängud on kahjulikud, aga ma pole sellega nõus – kui mängida keskendunult, sooviga saada paremaks, siis arendab see mõtlemist. Mu vanem vend on ametilt mängudisainer.

Viimasel ajal tunnen, et tahaksin rohkem õpetada. Luua oma muusikalise pere, kellega jagada neid kontakte, mida olen muusikuna kogunud. Tean, et mul on elus väga vedanud – et juhuse tahtel olen jõudnud just õigete inimesteni, kes on aidanud mul areneda. Tahan, et teistelgi samamoodi veaks. Eestis on väga kõrgel tasemel muusikuid, kelle teadmisi võiks veebisilla vahendusel Hiinaga jagada! Saaks luua nii-öelda eelkooli, mille baasilt sõeluda välja andekaid õpilasi ka Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiale.

Kas sind Eestis midagi häirib ka? Ilm, näiteks?
Ilmal pole häda midagi, see on lihtsalt… teistsugune kui Hiinas. Ostsin endale korralikud talvesaapad ja mantel on mul ka soe. Aga see paneb mind küll imestama, mismoodi eestlased jää peal püsti püsivad. Te liigute libedaga nii kiiresti! (Naerab.) Mul on kott pilliga seljas, kardan kukkuda ja pilli ära lõhkuda.

Kui aus olla, siis üks asi on mind tõesti seganud! Ma ei teagi, kuidas seda öelda… Ühesõnaga, mõned valvurid, kellega ma olen Eestis elades kokku puutunud, on väga tõredad. Võib-olla on asi nõukogude pärandis? Püüan mõelda, et tegelikult on nad ju kellegi vanaemad ja kindlasti toredad inimesed, aga ikkagi. Ei peaks nii kuri olema.

Kuidas sul koduigatsusega lood on?
Püüan alati hetkes elada ja nautida seda, mis mul on. Nii et koduigatsust ma ei põe. Tean ju, et kui tuleb pikk puhkus, saan viieks nädalaks koju sõita ja et mu vanemad võivad mulle külla lennata, kui nad tahavad.

Leidsin Eestist teisigi hiinlasi, kellega olen sõbraks saanud. Üks neist elab juba paarkümmend aastat siin, ta on väga suur muusikasõber ja naudib võimalust käia headel kontsertidel. Vahel kutsub ta mind endale külla, et lihtsalt plaate kuulata ja veini juua. Üks mu teine sõber on aga kokk, kes kolis Tallinna Shanghaist.

Abiellusin hiljuti! Minu abikaasa Xiaonan Nie mängib ERSOs kontrabassi. Ta teeb muusikuna kõvasti tööd, et muudkui edasi areneda ja olen tema üle uhke.

Palju õnne! Kodus räägite muidugi hiina keelt?
Jah, seda küll, aga õpime naisega ka eesti keelt. Tunnen, et võiksin seda osata palju paremini – olen ju mitu aastat Eestis elanud. Aga…

… eesti keel on raske?
(Naerab.) Jah! On küll! Lihtsamaid sõnu ma tean, näiteks oma vanust eesti keeles öelda, aga rääkida ei oska. Arvasin, et kuna elasin Soomes, on mul eesti keelt kergem õppida, aga tühjagi. Tahan eesti keele siiski selgeks saada, sest plaanin taotleda pikaajalist elamisluba ja selleks pean tegema keeleeksami.

Millised on sinu lemmikpaigad Eestis?
Mulle väga meeldib Lõuna-Eesti maastik ja sealsed külad. Aga Tallinnas näiteks Kadriorg ja keskturg. Käin keskturul vähemalt kord nädalas, seal on nii sõbralikud müüjad.

Kas head hiina toitu on Eestis lihtne leida?
Ei, paraku mitte. Et kodus süüa teha, toome naisega toidukraami kaasa, kui Pekingis käime. Ka Soomes on üks hea Aasia kauplus.

Õnneks Eesti toidud mulle meeldivad, teil on reeglina hea salativalik. Mulle maitseb tatar ja seamaks – maksast valmistatakse ka Hiinas maitsvaid roogasid. Ja lõhet müüakse Eestis hea hinnaga.

Mis sa arvad, kui eestlane oleks loom, siis milline?
Siis loomaaed! Te olete nii erinevad! (Naerab.) Las ma mõtlen… Võib-olla hirv? Elegantne, hea energiaga loom, kes ajab oma asja ega tee kellelegi liiga.

Loe artiklit Eesti Naise kodulehel.