ERSO esines oma 90. sünnipäeval Pekingi Keelatud Linna kontserdimajas

19. detsember 2016.

18. detsembril, täpselt oma 90. sünnipäeval, andis Eesti Riiklik Sümfooniaorkester kontserdi Hiina ühes kuulsaimas kontserdipaigas – Pekingi Keelatud Linna kontserdimajas (Beijing Forbidden City Concert Hall). Ajaloolises ning suurepärase akustikaga kontserdisaalis esitati Kristjan Järvi juhatusel kava, milles põimuvad põhjamaised luigeteemalised muusikateosed: Jean Sibeliuse “Toonela luik”, Arvo Pärdi “Swansong” ja Pjotr Tšaikovski süit balletist “Luikede järv” Kristjan Järvi seades. Lisaks kõlas Hiina heliloojate looming: Huanzhi Li “Pidulik kevadavamäng“ ja Jiaping Tangi “Armastus“ sümfooniast “The Sound of Yida“.

Kontsert Keelatud Linnas on osa ERSO käimasolevast esimesest Hiina kontserditurneest, mis kestab 12 päeva ja mille kaks esimest kontserti anti Daliani Rahvusvahelise Konverentsikeskuse moodsas kontserdimajas. Daliani kultuurimajas toimus eesti muusika esitlus Daliani muusikakoolide õpetajatele ja õpilastele, kus ERSO kammerkoosseisud esitasid Ester Mägi, Arvo Pärdi ja Jaan Räätsa loomingut ning Kristjan Järvi tutvustas Eesti muusikatraditsioone.

ERSO ja dirigent Kristjan Järvi Pekingi Keelatud Linna kontserdimajas, 18.12.2016.
ERSO ja dirigent Kristjan Järvi Pekingi Keelatud Linna kontserdimajas, 18.12.2016.

Keelatud Linna kontserti oli kuulama tulnud üle tuhande inimese, kelle nõudel tuli ettekandele kolm lisapala. Kontserdil viibis ka Eesti suursaadik Hiinas Marten Kokk koos abikaasaga ning teiste saatkonna töötajatega. Marten Kokk peab ERSO Hiina turneed väga oluliseks: “Mul on erakordselt hea meel, et ERSO on kontserditurneel Hiinas – see on Eesti kultuurile parim reklaam. ERSO esineb Hiina kõige lugupeetumates kontserdisaalides. Poliitiliste suhete mõttes avavad taolised kultuurivahetusprojektid uksi, mis muidu kunagi ei avaneks,” ütles Marten Kokk.

ERSO juhatuse liikme Kristjan Halliku sõnul on ERSO turnee õnnestunud hästi. “90. juubeli õhtul Pekingi Keelatud Linna kontserdisaalis püsti aplodeeriva publiku ning ERSO järgmise turnee vaimustunud korraldajate ees esinemine näitab, et Eesti Riiklik Sümfooniaorkester on jõuliselt kasvatamas oma rahvusvahelist haaret. Esimene ning kindlasti mitte viimaseks jääv kontserdireis Aasiasse on seni saanud väga positiivse ja sooja vastuvõtu. Kristjan Järvi juhatusel on ERSO oma energilise, nüansirohke ja kõrge kvaliteediga musitseerimisega end publikule väga heast küljest näidanud,” ütles Hallik.

ERSOl on Hiinas ees veel kaks kontserti: 20. detsembril Wuhani Qintai teatris ja 22. detsembril Shanghai Oriental Art Center’s.

Tagasi kodumaale jõuab orkester 23. detsembril ning esimesed ülesastumised Eesti publiku ees on juba 30. detsembril Pärnus ja 1. jaanuaril Tallinnas Eesti Kontserdi ja Hennesey aastalõpu- ja uusaastakontsertidel.

SA ERSO juhatuse liige Kristjan Hallik
kristjan.hallik@erso.ee
GSM: +372 5656 8754