ERSO pillimängijad loevad nooti tahvelarvutitest

16. november 2016.

“Ringvaade” käis külas peagi 90. sünnipäeva tähistava ERSO proovis, et uurida, milline innovatsioon on toimunud nende noodilugemises.

ERSO peadirigent Neeme Järvi kinnitas “Ringvaates”, et noodi lugemises tahvelarvutist ei ole midagi halba. Samuti nentis viiuldaja Piret Sandberg, et tahvelarvutiga on väga mugav ringi käia, sest kogu noodiraamat mahub hõlpsasti sinna sisse. “Loomulikult on oluline ka valgustuse küsimus, sest vahel on laval mingid valgusinstallatsioonid ning siis peab ainult puldi valgusega mängima,” ütles Sandberg.

Tšellist Margus Uus nentis, et talle meeldib väga see äpp, millest noote lugeda saab, kuid ta ei ole veel rahul tahvelarvutiga. “Ta on küllalt väike, võiks olla kaks lehekülge korraga ees, aga küll see ka tuleb,” ütles Uus. “Praegu me testimegi lihtsalt äppi ja üritame anda enda soovitusi, et mida saaks paremaks muuta,” tõdes ta ja lisas, et masinad lähevad aina suuremaks ja varsti võib äkki juba 24-tolline ekraan ees olla.

Neeme Järvi tõi aga välja, et temal on taskus väike pliiats, millega noodiraamatusse kirjutada ning sellega ei ole kahjuks tahvelarvuti puhul midagi teha. “Noored inimesed saavad sellega hakkama, aga kui näiteks vanem inimene ei tea, kuidas see keeramine käib, siis võib seda teha tema naaber.”

Tavalise noodiraamatu kõrval on tahvelarvuti plussiks aga veel see, et kui tavalist paberraamatut tuleb keerata käte abil, siis tahvelarvutis saab seda teha spetsiaalse pedaali abil jalgadega. Samuti säilivad virtuaalse noodiraamatu puhul pärast litsentsi lõppu ka käsitsi lisatud märked ehk kui soovitakse uuesti sama loo noodid osta, siis saab kasutada samu märkmeid. Pabervariandi puhul see võimalus puudub.

VAATA SAADET SIIN.