Eesti Riiklik Sümfooniaorkester tähistab 90. aastapäeva

15. november 2016.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester tähistab 17. ja 18. novembril pidulike kontsertidega Estonia kontserdisaalis orkestri 90. aastapäeva.
ERSO on vaid pisut noorem kui Eesti Vabariik ning temaga koos on üles kasvanud mitu põlvkonda muusikuid ja muusika austajaid. See orkester on inspireerinud Eesti heliloojaid muusikat looma, pillimängijaid seda esitama ning publikut sellest vaimustuma. Oma peadirigentide käe all on orkester vastu pidanud tõusudele, mõõnadele ja erinevatele riigikordadele. Edukate kontserdireiside ja plaadistustega on ERSO tutvustanud maailmas ennast ja esindanud oma riiki. ERSO esituses on Eesti Rahvusringhäälingu heliarhiivi talletatud suurem osa Eesti heliloojate sümfoonilisest loomingust.
Eesti esindusorkestri 90 aastat on olnud pikk ja kirev muusikaline teekond. Eri aegadel on orkestri käekäigu ja kunstilise taseme eest vastutanud peadirigendid Olav Roots (1939–44), Paul Karp (1944–50), Roman Matsov (1950–63), Neeme Järvi (1963–1979 ning taas alates 2010. aastast), Peeter Lilje (1980–90), Leo Krämer (1991–93), Arvo Volmer (1993–2001) ja Nikolai Aleksejev (2001–10).

Nii neljapäeval kui reedel on publik Estonia kontserdisaali oodatud juba kell 18, et kuulata Ernst Urbachi “Fantaasiat – teost, millega ERSO eelkäija, trio koosseisus Hugo Schütz (viiul), Alfred Vaarmann (tšello) ja Anna Sivitski (klaver) 18. detsembril 1926 Tallinna Raadio-Ringhäälingu esimest kontserti alustas. Seekord esitavad teose Arvo Leibur (viiul), Pärt Tarvas (tšello) ja Age Juurikas (klaver). Lisaks on põhikontserdi ette kavandatud vestlusring teemal “Sümfooniaorkestrite tulevik, mida neljapäeval juhib Joonas Hellerma, reedel Timo Steiner, nende vestluspartneriteks on ERSO direktor Kristjan Hallik, dirigent Olari Elts, muusikateadlane Toomas Siitan ja ERSO löökpillimängija Vambola Krigul.

Kell 19 algavaid pidulikke juubelikontserte juhatab ERSO peadirigent Neeme Järvi, soleerivad ERSO kontsertmeistrid Arvo Leibur ja Triin Ruubel.

Kontserdile järgneb meeleolukas sünnipäevapidu, kuhu on kutsutud hulk teenekaid orkestrante, ERSO toetajaid, sõpru ning koostööpartnereid.

ERSO õige sünnipäev on kuu aega hiljem, 18. detsembril, kui orkester on oma 90 aasta pikkuse ajaloo esimesel Hiina-turneel.

lilled-ja-kuunlad-peadirigentidelel-roman-matsov-ja-peeter-lilje_-2Täna, 15. novembril käisid orkestrandid ja maestro Neeme Järvi ühiselt Metsakalmistul, kus mälestati endisi peadirigente ning süüdati küünlad Roman Matsovi ja Peeter Lilje haual.