Neeme Järvi dirigeeris Gstaadi Festivaliorkestrit Šveitsis ja Saksamaal

25. august 2016.

Neeme Järvi on alates juulikuu lõpust olnud tegevuses Šveitsis Gstaadi festivali dirigentide suveakadeemia professorina ning juhatas ka orkestri nelja  pidulikku kontserti Gstaadis ja seejärel Saksamaal.

Üsna kohe pärast Pärnu muusikafestivali siirdusid Neeme Järvi ja Kristjan Järvi Šveitsi Alpidesse Gstaadi, et alustada seal Gstaadi Menuhini festivali rahvusvahelise dirigentide suveakadeemia ettevõtmisi.

Dirigentide suveakadeemia algatas Šveitsis Neeme Järvi ning kahel viimasel aastal on akadeemia välja andnud esileküündivale noorele dirigendile ka Neeme Järvi nimelist auhinda.

Gstaadi dirigentide akadeemia (need toimuvad ka teistel erialadel väga kuulsate õppejõududega), mis kestis 25. juulist kuni 17. augustini, on väga populaarne ning pretendeerijaid sinna on alati paarisaja ringis. Tänavusele akadeemiale valis žürii välja 13 noort aktiivset osalejat. Neeme Järvi kõrval akadeemia kunstilise juhi ja professorina olid Gstaadis õppejõududeks veel Kristjan Järvi, Leonid Grin ja külalisprofessorina Gennadi Roždestvenski. Akadeemia resideerivaks orkestriks oli Gstaadi Festivaliorkester (GFO), mille kunstiliseks juhiks omakorda on Kristjan Järvi.

Dirigentide akadeemia tegevuse üksikute etappide avalikud lõpukontserdid leidsid aset veel 1. ja 9. augustil, kogu akadeemia lõpetamise pidulik galakontsert nimetuse all “Järvi in Italy” leidis aset aga 17. augustil Menuhini festivali programmis Gstaadi kuulsas festivalitelgis. Juhatas Neeme Järvi, mängis Gstaadi Festivaliorkester koos solistidega. Ettekandel olid Antonio Vivaldi kontsert kolmele viiulile ja keelpillidele (seades tšellodele), Felix Mendelssohni neljas sümfoonia (“Itaalia”), Hector Berliozi sümfoonia “Harold Itaalias” (vioolasolistiks Renaud Capuçon). Kontserdi tšellosolistid olid Ivan Monighetti, Miriam Prandi ja Minji Kim. (Selles tehissaalis on festivali puhul esinenud ka meie ERSO Arvo Volmeri juhatusel).

Menuhini festival oli tänavu eriti pidulik ja esinduslik maailmakuulsate muusikute osavõtul, sest festivali Menuhini algatatud suveakadeemiate sünnist möödus 60 aastat, samas tähistati mitmete ettevõtmistega ka legendaarse viiuldaja ja pedagoogi Yehudi Menuhini 100. sünniaastapäeva.

17. augusti kontserdil anti teistkordselt akadeemia nimel välja ka Neeme Järvi auhind. Tänavu sai selle Prantsusmaal sündinud, dirigendina edukas ja praegu Baieri Raadio sümfooniaorkestris mängiv Joseph Bastian. GFO ja Neeme Järvi andsid festivalitelgis veel teisegi kontserdi 19. augustil, kus kavasse lisandus Pjotr Tšaikovski “Itaalia capriccio”.

Pärast akadeemiat ja kontserte Menuhini festivalil oli Gstaadi festivaliorkestril kavas 20. ja 21. augustil veel kaks kontserti Saksamaal. Ka neid juhatas Neeme Järvi. Esimene kontsert 20. augustil nimetuse all “Weltstars in Redefin” toimus Redefini endises hobusefarmis (Landgestüt Redefin) Mecklenburg-Vorpommerni festivali programmis, selle salvestus on eetris Põhja-Saksa Raadios (NDR Radio Kultur) 23. oktoobril. Teine kontsert 21. augustil toimus Weimaris Neue Weimarhalles festivalil MDR Musiksommer, mõlemas sama kava: Gioachino Rossini ooperi “Sevilla habemeajaja” avamäng, Camille Saint-Saënsi tšellokontsert nr 1 a-moll, solistiks prantsuse-vene päritolu kuulus argentiinlanna Sol Gabetta, ning Felix Mendelssohn-Bartholdy neljas sümfoonia. Neid GFO nelja kontserti pidanuks juhatama peadirigent Kristjan Järvi, aga hetkel ei osutunud see võimalikuks.