ERSO 90. hooaeg tuleb juubelipidustuste, Hiina turnee ja säravate artistidega

30. august 2016.

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri 90. hooaeg algab reedel, 9. septembril hooaja avakontserdiga Estonia kontserdisaalis. Avakontserti juhatab Põhjamaade üks mitmekülgsemaid muusikalisi talente Leif Segerstam – dirigent, helilooja, viiuldaja ja pianist, kes on olnud Rootsi Kuningliku Ooperi ja Soome Rahvusooperi kunstiline juht ning Soome Raadio sümfooniaorkestri ja Helsingi Linnaorkestri peadirigent. Hooaja avakontsert on pühendatud pool aastat tagasi meie hulgast lahkunud Eri Klasi mälestusele. Esiettekandele tuleb Leif Segerstami sümfoonia nr 298 “Stretching thoughts towards…” (Eri Klas in memoriam).  ERSOt on Leif Segerstam varem juhatanud kolmel korral (1989, 2004 ja 2006).

ERSO peadirigent ja kunstiline juht Neeme Järvi viibib hooaja avasündmustest tervislikel põhjustel eemal.

90. hooajal toob Eesti esindusorkester kuulajateni kuus kontserdisarja, kokku antakse ligi poolsada kontserti, lisaks toimuvad mitmed laste- ja noorteprojektid ning rahvusvahelise muusikapäeva üritused Telliskivi Loomelinnakus. Novembris tähistatakse kahe piduliku kontserdiga ERSO 90. aastapäeva, detsembris tuuakse ettekandele kavad, millega orkester vahetult enne jõule oma esimesele Hiina turneele läheb ning hooaeg lõpetatakse Neeme Järvi 80. juubelisünnipäevale pühendatud kontsertidega. Solistidena astuvad üles maailmanimed Jean-Efflam Bavouzet, Mihhail Pletnjov ja Ivari Ilja, trompetistid Alison Balsom ja Sergei Nakarjakov, arvukalt auhindu pälvinud noor tšellovirtuoos Pablo Ferrández, telekonkursi “Klassikatähed” võitjate trio – tšellist Marcel Johannes Kits, viiuldaja Katariina Maria Kits ja pianist Sten Heinoja –,  Prantsuse Raadio Filharmooniaorkestri ja Prantsuse Rahvusorkestri soolometsasarv Hervé Joulain, barokkflöödimängija Stephan Temmingh,  metsosopran Annely Peebo, tenor Mati Turi jpt.

Kavas on nii sümfoonilise muusika tippteosed (Mahleri IX sümfoonia ja “Laul maast”, Dvořáki IX sümfoonia, Šostakovitši V ja VIII sümfoonia, Tšaikovski I klaverikontsert jpm) kui põnev nüüdismuusika (Mason Bates, John Adams, Eesti Muusika Päevade esiettekanded jpm), lisaks peadirigent Neeme Järvile jõuavad orkestri ette Olari Elts, Kristjan Järvi, Kristiina Poska ning paljud teised Eesti ja välismaised dirigendid.

16. septembri heategevuskontserti juhatab Neeme Järvi asemel ERSO endine peadirigent Arvo Volmer.

Eesti esindusorkestri 90. hooaega toetavad kuldsponsor Audi, hooaja peasponsor E-Piim, sarjasponsorid Liviko, Radisson Blu Sky Hotel, Reval Café, Nelja Energia ning meediapartnerid Kanal 2 ja Postimees.