ERSO hooaja lõppkontserti dirigeerib maailma hõivatuim naisdirigent Kristiina Poska

10. mai 2016.

Reedel toimuvat Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri hooaja lõppkontserti dirigeerib Kristiina Poska. Estonia kontserdisaali laval oli Poska dirigendina esimest korda kaks aastat tagasi mais Tallinna Kammerorkestri ees. Poska ütleb, et võimalus olla Eestis laval ja töötada koos eesti muusikutega on tema jaoks väga eriline ja emotsionaalselt ületamatu väärtusega.

«Ma ei ole siin palju töötanud, aga see on kodu. Lahkusin 12 aastat tagasi, mil olin koorijuht. Minu muusikalised kontaktid olid olematud. See kontsert on mõnes mõttes uus algus minu jaoks siin Eestis,» rääkis Poska intervjuus Postimehele.

Suurbritannias tegutseva maailma suurima klassikalise muusika sündmuste andmebaasi Bachtrack poolt avaldatud 2015. aasta statistika ülevaate põhjal on Poska kõige hõivatum naisdirigent, keda Eestis harva kohtab. Seetõttu ei tule ilmselgelt kellelegi üllatusena, et piletid kontserdile kiiresti välja müüdi.

Poska naerab, et ERSO proovideks pidi ta eraldi valmistuma, sest ei ole harjunud eesti keeles proovi tegema. «Ma pean hästi kontsentreeruma ja mõtlema kõikidele nendele muusikalistele terminitele, sest ma ei ole kindel, kuidas need eesti keeles on. Ja vahepeal kui end muusikasse unustan, tulevad saksakeelsed sõnad sisse. Pean end väga kontrollima, see on paras stressiallikas,» sõnas ta.

Eestis on maailmakodanikust dirigent järgmisel kevadel, mil juhatab ERSOt Eesti Muusika Päevade avakontserdil.

Loe artiklit Postimehe kodulehel.