Neeme Järvi dirigeeris taas Prantsuse Rahvusorkestrit Pariisis

22. märts 2016.

Kontsert toimus laupäeval, 19. märtsil Prantsuse Raadio kontserdisaalis (Maison de la Radio. Auditorium).

Neeme Järvi juhatusel kõlasid Nikolai Rimski-Korsakovi „Suur vene lihavõtteavamäng“ („Svetlõi prazdnik“), Reinhold Gliéri Prantsusmaal vähemängitud kontsert metsasarvele ja orkestrile ning Sergei Prokofjevi sümfoonia nr 5. Kontsert kuulus orkestris tegutsevate solistide abonementsarja ning selle õhtu solistiks oli orkestri metsasarverühma esimängija Hervé Joulain, kes juba 18-aastasena alustas Prantsuse Raadio filharmooniaorkestri esimängijana Pariisis. Neeme Järvi kava salvestati ja see läheb eetrisse programmis France Musique.

Alanud nädala neljapäeval annab Prantsuse Rahvusorkester juba järgmise kontserdi, mida dirigeerib kuulus itaalia maestro Riccardo Muti. Kavas on Robert Schumanni klaverikontsert a-moll ja Richard Straussi sümfooniline poeem „Itaaliast“. Solistiks tuleb noor Prantsuse pianist, 2008. aastal BBC Music Magazine’i aasta uustulnuka tiitli pälvinud David Fray.

Ajalooliselt on tegemist 1934. aastal asutatud Prantsuse Raadio rahvusliku sümfooniaorkestriga, raadio tiiva all tegutseb orkester edasigi, aga nimest Orchestre National de Radio France on välja jäetud sõna „raadio“. Raadio kontserdisaal on kaunilt disainitud ja väga mahukas kahe rõduga auditoorium. Orkestri peadirigendiks on praegu itaalia maestro Daniele Gatti.

Varasemast koostööst Prantsuse orkestriga võiks hetkel meenutada Neeme Järvi mahukat Hispaania-turneed 2001. aasta veebruaris selle maa viies olulises muusikakeskuses. Vahetult enne kontserdireisi dirigeeris Järvi orkestri residentsis Champs Elysées’ teatris aga harukordse kava, mis algas Arvo Pärdi sümfooniaga nr 2 ja lõppes Villem Kapi sümfooniaga nr 2. Sellest kontserdist tehti raadios otseülekanne.

Rahvusorkestrit on juhatanud ka Paavo ja Kristjan Järvi.

31. märtsil dirigeerib Neeme Järvi Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri külaliskontserti Baltimaade sümfooniaorkestrite festivalil Riias Suurgildi hoones ning 1. aprillil Vilniuse Kongresside palee kontserdisaalis. Kavas on Arvo Pärdi „Cantus Benjamin Britteni mälestuseks“, Ludwig van Beethoveni IV klaverikontsert, solistiks Kalle Randalu, ja Sergei Rahmaninovi I sümfoonia.