ERSO sõidab kontserdireisile Balti riikidesse: kontserdid 31. märtsil Riias ja 1. aprillil Vilniuses

30. märts 2016.

Neljapäeval, 31. märtsil sõidab ERSO koos peadirigent Neeme Järvi ja pianist Kalle Randaluga Riiga, et anda kontsert Läti Rahvusorkestri kodusaalis Riia Suurgildi hoones. 1. aprillil jätkub reis Leetu, kus esinetakse Leedu Riikliku Sümfooniaorkestri kodusaalis Vilniuse Kongresside Palees. Baltimaade esindusorkestrite omanäoline kodusaalide vahetusprojekt toimub esmakordselt ja kannab nimetust Baltimaade sümfooniaorkestrite festival (Baltic Symphony Festival). Suurejooneline ettevõtmine ühendab üheksat sümfooniakontserti Balti riikide pealinnades 10. märtsist kuni 9. aprillini. Festivali algatajad ja korraldajad on sümfooniaorkestrid ise.

ERSO juhatuse liikme Kristjan Halliku sõnul on festivali üks eesmärke tihendada sidemeid orkestrite vahel: vastastikku kuulatakse üksteise kontserte ja juhtkondade tasemel peetakse aru muusikaelu hetkeseisust naaberriikides. “Orkestrite jaoks teeb festivali huvitavaks üksteise kodusaalides esinemise võrdlusmoment. Publikul on võimalik võrrelda ERSO kõla Läti ja Leedu orkestri kõlapildiga,” ütleb Hallik.

ERSO ja Neeme Järvi Estonia kontserdisaalis novembris 2015. Foto: Mait Jüriado.
ERSO ja Neeme Järvi Estonia kontserdisaalis novembris 2015. Foto: Mait Jüriado.

ERSO viib lõunanaabritele külakostiks Pärdi “Cantuse Benjamin Britteni mälestuseks”, Beethoveni IV klaverikontserdi ja Rahmaninovi I sümfoonia. Orkestrit juhatab peadirigent Neeme Järvi, solist on Kalle Randalu ning esimese viiuli esimeses puldis mängivad ERSO mõlemad kontsertmeistrid: Triin Ruubel ja Arvo Leibur.

ERSO kontserte Baltimaades saadab juba ette suur meediahuvi, ilmunud on mitmed intervjuud Neeme Järviga, keda oodatakse Riiga ja Vilniusesse kui klassikalise muusika maailma üht väljapaistvamat maestrot.

Läti Rahvusorkester koos peadirigent Andris Pogaga esineb Estonia kontserdisaalis 9. aprillil, Leedu Riikliku Sümfooniaorkestri kontserdid Riias ja Tallinnas on juba toimunud.

ERSO viimasest turneest Riiga ja Vilniusesse möödub juba 16 aastat – 2000. aastal septembris esineti Balti riikide pealinnades toonase peadirigendi Arvo Volmeri juhatusel, kavas oli siis Tüüri “Lighthouse”, Sibeliuse I sümfoonia ja Chopini I klaverikontsert Ivari Ilja soleerimisel. Just siis esines ERSO esmakordselt Vilniuse Kongresside Palee kontserdisaalis, Riia Suurgildi laval on ERSO 31. märtsil aga esmakordselt. Kõige sagedamini käis ERSO Riias ja Vilniuses kontserte andmas 1960. aastate lõpus – nii Neeme Järvi kui Roman Matsovi juhatusel.

Rohkem infot:
Kristjan Hallik
SA ERSO juhatuse liige
Tel: +372 614 7785
GSM: +372 56568754
Kristjan.Hallik@erso.ee

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Tel: +372 614 7787
erso@erso.ee