Paavo Järvi dirigeerib kogu veebruari Jaapanis, seejärel Hiinas

07. veebruar 2016.

Dirigent Paavo Järvi veedab suure osa veebruarikuust oma uue, Jaapani Raadio NHK sümfooniaorkestri ees Tokyos, juhatades kuu lõpul veel ka Hiinas Shanghais.

Tokyo NHK Sümfooniaorkestril on oma uue peadirigendi Paavo Järviga sel kuul kokku kaheksa kontserti kolme erineva kavaga. Kaks esimest kava kõlavad vaid NHK oma kontserdisaalis Tokyos.

Laupäeval ja pühapäeval 6. ja 7. veebruaril on Tokyo NHK Hallis ettekandel Gustav Mahleri “Laulud surnud lastest” ning Anton Bruckneri Sümfoonia nr 5 B-duur. Mahleri laulude solistiks on väljapaistev saksa bariton Matthias Goerne.

Järgmises kavas 12. ja 13. veebruaril tulevad NHK Hallis ettekandele Johannes Brahmsi Viiulikontsert D-duur op. 77, kus soleerib hollandlanna Janine Jansen, ja Carl Nielseni Sümfoonia nr 5 op. 50. Janine Jansen on Paavo üks sagedasemaid koostööpartnereid kuulsaimates saalides.

Kolmas programm kõlab aga 17. ja 18. veebruaril veel mainekamas Tokyo Suntory Hallis, 20. veebruaril NHK Osaka Hallis ning seejärel 21. veebruaril ka Fukuoka Symphony Hallis. Kavas on Richard Straussi “Metamorfoosid” ja tema sümfooniline poeem “Nõnda kõneles Zarathustra” op. 30 ning Robert Schumanni Klaverikontsert a-moll op. 54, selle solistiks grusiinlanna Khatia Buniatishvili. Ka Khatiat on Paavo Järvi valinud oma solistiks üsna sagedasti. See kontserdisari on Paavole esimene sisemaine turnee sedakorda veel Jaapanis oma uue orkestriga.

Eesti dirigent tutvustab Jaapanis aga järjekindlalt Euroopa muusikavaramu kuulsamaid heliloojaid ja nende loomingut ning meie mandri tippsoliste.

Kuu lõpus, 27. veebruaril annab Paavo Järvi kontserdi koos Shanghai Sümfooniaorkestriga Shanghai Symphony Hallis Hiinas, kavas Bedřich Smetana sümfooniliste poeemide tsükkel “Minu kodumaa”. Juba aastaid pole ka Eestist pärit muusikud Shanghais enam tundmatud, seal on esinenud meie kollektiive, soliste ja dirigente. “Minu kodumaad” tuleb Paavo juhatama sündmusena märtsikuu alguspoolel ka Tartusse ja Tallinna ERSO ette. LOE LÄHEMALT

Koos oma hiljutise orkestri, Frankfurti Raadio Sümfooniaorkestriga on Paavo Järvi plaadistanud firmale “RCA Red Seal” kõik taani klassiku Carl Nielseni kuus sümfooniat. Komplekt koosneb kolmest CD-st, välja antud Nielseni 150. sünniaastapäeva puhul. Ja Järvi võtab Carl Nielsenit aina ka oma uutesse kavadesse, nagu Viienda sümfoonia järgmisel nädalal Tokyosse, pärast veel märtsikuul Pariisi.

Veebiajakirjas Presto Classical hindab David Smith Paavo Järvi Nielseni interpretatsioone väga kõrgelt, arvates, et vaevalt suudab keegi teine arukamalt ja ilmekamalt taani suurmeistri muusikat kuulajateni tuua.

Alles mõni päev tagasi kinnitas kriitik Rob Cowan mainekas ajakirjas Gramophone, et Paavo Järvi juhatatud Robert Schumanni Sümfoonia nr 1 ja Sümfoonia nr 3 samale RCA firmale on viimase viie aasta parimad salvestused klassiku loomingust. Need on tehtud orkestriga Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.

Loe artiklit ERRi kodulehel.