18., 20. ja 21. jaanuar 2016. Heli Ernits (oboe), Peeter Sarapuu (fagott), Age Juurikas (klaver)

18. jaanuar 2016.

18. jaanuaril 2016 kell 18 Koerus Aruküla mõisas
20. jaanuar 2016 kell 19 Võru kultuurimajas Kannel
21. jaanuaril 2016 kell 19 Tallinnas Kadrioru kunstimuuseumis

Kavas:
Jean Françaix – Trio oboele, fagotile ja klaverile
Andre Previn – Trio klaverile, oboele ja fagotile
Mart Siimer – “Lõik läbi lõigu” oboele, fagotile ja klaverile (esiettekanne)
Manuel de Falla – “Tuletants” süidist El Amor brujo klaverile
Francis Poulenc – Trio oboele, fagotile ja klaverile (pühendatud M. de Falla’le)

Heli Ernits. Foto Mait Jüriado.
Heli Ernits. Foto Mait Jüriado.

Heli Ernits alustas oboeõpinguid 1999. aastal Heino Elleri nimelises Tartu Muusikakoolis. Oma haridusteed jätkas ta Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia bakalaureuseõppes (dots. Olev Ainomäe) ning seejärel magistrantuuris Nils Rõõmussaare juhendamisel. Lisaks on Heli end täiendanud  Karlsruhe  Muusikakõrgkoolis  (prof.  Thomas  Indermühle).  Hetkel  jätkab  Heli õpinguid  Eesti  Muusika-  ja  Teatriakadeemia  doktorantuuris  prof.  Matti  Reimanni juhendamisel.Heli Ernits võitis IV Rahvusvahelise konkursil „Jurmala 2008“I preemia, II preemia Eesti Interpreetide Konkursil Puhkpillidele (2008 ja 2012) ning on ka Con Brio‘10 ERSO preemia laureaat, mille tulemusena avanes Helil võimalus soleerida oktoobris 2011 Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ees. Heli tegevust iseloomustab huvi eesti muusika vastu. Tema ning pianist Ave Kruup andsid 2012 suvel kontserdi eesti autorite loomingust oboele ja klaverile. Samuti on ta puhkpillikvintett Estica liige. Ta on  osalenud pea kõigi kodumaiste orkestrite töös ja  hooajal 2006/2007 Jeunesses  Musicales  maailmaorkestris.  Alates  2009. aastast töötab Heli orkestrandina Eesti Riiklikus Sümfooniaorkestris.

Peeter Sarapuu. Foto Mait Jüriado.
Peeter Sarapuu. Foto Mait Jüriado.

Peeter  Sarapuu  alustas  muusikaõpinguid  Kiviõli  Lastemuusikakoolis  flöödi  erialal  ning jätkas Tallinna Muusikakoolis lõpetades fagoti eriala Andres Lepnurme klassis ja Tallinna Riikliku  Konservatooriumi,  juhendajaks  samuti  Andres  Lepnurm.  Aastatel  1991–1992 täiendas  Sarapuu  end  Helsingis  László  Hara  eratundides.  Peeter  Sarapuu  on  töötanud Rahvusooper Estonia orkestris  ja Eesti Riiklikus Sümfooniaorkestris.  Aastatel 1991–1993 töötas  Sarapuu  Rovaniemis  Lapi  Kammerorkestris  ning  1993–1998  Vaasa  Linnaorkestri kontsertmeistrina. Aastast 1998 on Sarapuu taas tegev Eesti Riiklikus Sümfooniaorkestris (alates  2005  kontsertmeistrina).  Lisaks  on  Sarapuu tegelenud  pedagoogitööga  Rovaniemi Muusikakoolis  (1991–1993),  Västerbotteni  Kõrgemas  Muusikakoolis  ja  Vaasa  Kuula nimelises  Muusikakoolis  (1994–1998).  Ta  on  esinenud  mitmesugustes  koosseisudes festivalidel  „NYYD“  (aastast  1991),  MaezerMusic  (2003  Berliinis),  Klangspuren  (2003 Austrias Schwazis), Brügge  festivalil (2003), festivalidel Europamusicale (2004 Berliinis, Wiesbadenis, Leipzigis, Münchenis) ning  Aterforum (2005 Itaalias  Ferreras). Sarapuu on salvestanud muusikat Eesti Raadios ning soleerinud mitmel plaadistusel sh Eino Tambergi „Concerto grosso“ (ERSO, dir. Arvo Volmer), Toivo Tulevi autoriplaat „Be Lost in the Call“ (NYYD Ensemble, dir. Olari Elts) ja „Beauty of History“ (Corelli Consort).

Age Juurikas. Foto Sadu-Triste Juurikas.
Age Juurikas. Foto Sadu-Triste Juurikas.

Age  Juurikas alustas  klaveriõpingud  Merike  Torn-Bürgeri  käe  all  ning  jätkas  Tallinna Muusikakeskkooli keskastmes prof.  Toivo Nahkuri  juhendamisel.  Õpingud  jätkusid  Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias prof.  Toivo Nahkuri ning prof. Peep Lassmanni juhendamisel. Olulisi  mõjutusi  on  Age  saanud  ka  prof.  Matti  Reimanni  käest,  kes  oli  kaua  tema kammermuusika  õppejõuks.  Lisaks  on  Age  end  täiendanud  Karlsruhes  Muusikkõrgkoolis prof. Kalle Randalu ning Sibeliuse akadeemias prof. Liisa Pohjola ja prof. Matti Raekallio juhendamisel. Aastatel  2003-2007  õppis  Age  Moskva  Riikliku  Konservatooriumi aspirantuuris professor Vera Gornostaejeva ja tema assistent Sergei Glavatskihi juhendamisel. Alates  2007.  aasta  sügisest  on  Age  Juurikas  Eesti  Muusika-  ja  Teatriakadeemia klaveriosakonna õppejõud. 2008. aasta septembrist täiendab muusik end Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia  doktorantuuris  (juhendaja  professor  Peep  Lassmann).  Age  Juurikas  on jõuliselt  sugestiivse  esitluslaadiga  soolopianist, kes  ühendab  endas  Venemaa  ja  Euroopa klaverimängu traditsioone. Tema lemmikrepertuaar pärineb 20. Sajandi algusest ning Age kireks  on  just  vähetuntud  ja  –mängitud  teoste  interpreteerimine  ning  uute  heliloojate avastamine.  Ta  on  esinenud  soolokontsertidega  ja  kammerkooseisudes  mitmete  eesti  ja välismaiste tuntud interpreetidega Eestis, Lätis, Leedus, Soomes, Rootsis, Norras, Taanis, Prantsusmaal, Hispaanias, Venemaal, Ukrainas, Ameerikas ning soleerinud mitmete orkestrite ees solistina (sh. ERSO, Läti Riiklik Sümfooniaorkester, Ukraina Rahvuslik Akadeemiline Sümfooniaorkester).  Ta  on  osalenud  rahvuslikel  ja  rahvusvahelistel  konkurssidel  ja saavutanud mitmeid auhindu. 2003. aasta kevadel pälvis ta I Neeme Järvi-nimelise noore muusiku  auhinna.  2005.  aasta  juunis  osales  Age  Juurikas  Los  Angeleses  mainekal Rahmaninovi nimelisel konkursil, kus ta saavutas semifinalisti eripreemia.