In memoriam MATI KÄRMAS (9. IX 1941 – 19. XII 2015)

28. detsember 2015.

Lahkunud on viiuldaja, kauaaegne ERSO kontsertmeister Mati Kärmas. Mati Kärmase enam kui veerand sajandit kestnud töö ERSOs sai alguse juba konservatooriumi tudengina aastal 1964, aastail 1975–1991 oli ta ERSO kontsertmeister. Korduvalt esines Mati Kärmas ERSO ees ka solistina, tema soleerimisel on kõlanud Stravinski, Mendelssohni, Mozarti I ja Gennadi Tanieli viiulikontserdi ettekanded Vallo Järvi, Neeme Järvi, Ilmar Tõnissoni ja Arvo Volmeri juhatusel, samuti Taavo Virkhausi I viiulikontserdi esiettekanne Eestis autori juhatusel. Pikka aega oli ta ERSO keelpillikvarteti eestvedajaks, mängides seal koos Aleksandr Zagorulko, Paul Purga ja Toomas Tummelehe, hiljem ka Mart Traksmanniga.

Mati Kärmas õppis viiulit Tallinna Muusikakoolis ja Tallinna Riiklikus Konservatooriumis Harald Aasa ja Herbert Laane juhendamisel. 1991. aastal asus ta elama Soome, töötades kuni pensionipõlveni ning Eestisse naasmiseni Kuopio Linnaorkestris.

Mati Kärmas on teinud kaasa mitmesugustes kammerkoosseisudes, sh Camerata Tallinn, Tallinn Barocco, trio koos Arbo Valdma ja Toomas Velmetiga, duo pianist Lilian Semperiga; tema esituses on kõlanud mitmete Eesti heliloojate uudisteoseid, ta on salvestanud muusikat Eesti Rahvusringhäälingu arhiivi ja osalenud plaadistustel.

Endised kolleegid Eesti Riiklikust Sümfooniaorkestrist jäävad Mati Kärmast meenutama kui lüürilise ande ja imeilusa tooniga viiuldajat, kelle mängus oli nii temperamenti kui hingelist sügavust. Mällu on sööbinud mitmed võrratud viiulisoolod, näiteks Richard Straussi sümfoonilises poeemis “Kangelase elu”. Kolleegina oli ta südamlik ja heatahtlik, hinge on jäänud tema kõige paremas mõttes lapsemeelne loomus ja rõõmsameelsus. Ta oli kaaslane, kes alati rõõmustas ka teiste edu üle.

Avaldame kaastunnet lähedastele.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester