Dirigent Paavo Järvi novembrikuu möödub kontserdireisidel Euroopas

13. november 2015.

Paavo Järvi esinemised toimuvad sel kuul vaid Euroopas ja koos kahe oma orkestriga väga mainekates kontserdisaalides.

Juhatanud Pariisi uue filharmoonia suures saalis oktoobri viimasel päeval kahe orkestri ühiskontserti, on Paavo Järvi peadirigendina viinud oma Orchestre de Paris’ kodusaalist välja ratastele, külaliskontsertidele Euroopa suurtes muusikakeskustes, kus üks saal kuulsam kui teine.

Orchestre de Paris’ turnee kestab 6. novembrist kuni 14. novembrini, mil antakse kokku seitse kontserti. Kolm esimest õhtut on olnud sama kavaga, vahetati vaid soliste. Reis algas Ungarist Budapesti Béla Bartóki nimelisest rahvuslikust kontserdisaalist 6. novembril, järgnesid 7. novembril Viini Kontserdimaja ja 9. novembril Esseni filharmoonia Saksamaal. Kavas Arvo Pärdi „Silhouette“ ning Camille Saint-Saënsi Tšellokontsert nr 1 a-moll, mille solistiks 6. ja 7. novembril oli noor kuulus argentiinlanna Sol Gabetta ning 9. novembril prantslaste virtuoos Gautier Capuçon. Õhtu teine pool sisustati kõikjal ja veel ka edasi Hector Berliozi aegumatu „Fantastilise sümfooniaga“.

10., 11., 13. ja 14. novembril esineb Pariisi orkester peaaegu sama programmiga Müncheni Gasteigis, Berliini Filharmoonia suures saalis, Frankfurti Alte Operis ja Brüsseli Kaunite Kunstide palees (Palais des Beaux-Arts). Neil kolmel õhtul on kava avanumbriks Berliozi avamäng „Korsaar“, viimasel õhtul Brüsselis alustatakse aga taas Arvo Pärdi teosega „Silhouette“, tšellosolistiks on kõikjal Sol Gabetta. Vaadates kogu reisi esinemispaiku: kas saab ühel dirigendil olla veel uhkemaid saale, üks teise järel! Nii tutvustab Paavo Järvi muusikamaailmale, mis tasemele ta on orkestri oma kunstilise juhtimise viiel aastal viinud. Ka Wiener Zeitung on Paavo kontserte hinnanud juba „sensatsioonilisteks“.

Siia juurde võiks ettevaatavalt lisada, et Orchestre de Paris’d juhatab nende uues kodusaalis Pariisi Filharmoonias esmakordselt ka maestro Neeme Järvi, mängides muusikat Pjotr Tšaikovski balletist „Pähklipureja“. Need kaks õhtut leiavad aset 27. ja 28. novembril.

Paavo Järvi dirigeerib neljapäeval, 19. novembil vahepeal ühe kontserdi ka Londoni kuninglikus Festival Hallis oma kauaaegse koostööpartneri Philharmonia Orchestra ees, kavas on Franz Joseph Haydni Sümfoonia nr 100, Carl Nielseni Flöödikontsert (solist Samuel Coles) ja tema Sümfoonia nr 5.

Seejärel asub Paavo Järvi oma kauaaegse saksa orkestri Deutsche Kammerphilharmonie Bremen ette ja juhatab seda novembri lõpuni. 25.-27. novembril mängitakse orkestri kodusaalis Bremeni Die Glockes, ja siin on kava avapalaks Arvo Pärdi „Silouan’s Song“, mida muuseas Anu Tali juhatab selle nädala lõpul ka Rootsis Helsingborgis. Bremenis kõlab ka Ludwig van Beethoveni Viiulikontsert, solistiks Janine Jansen, ja Johannes Brahmsi Sümfoonia nr 4. 30. novembril esinetakse Berliini Kontserdimajas, kava alustab Brahmsi „Traagiline avamäng“. Järvi jätkab sama kontserdireisi Euroopas Hamburgis, Viinis, Amsterdamis, Pariisis ka detsembri algul, minnes siis koos saksa orkestriga lõpuks veel kaheks kontserdiks Koreasse, Daejeoni ja Söuli. Nüüd on tal kavad saksa muusikast, nagu ta enne Pariisi orkestriga prantsuse muusikat tutvustas.