Suur flöödigala 17.10.2015: Jaan Õun 70

14. oktoober 2015.
Rahvusvahelisel muusikapäeval, 1. oktoobril möödus 70 aastat legendaarse Eesti flötisti, kauaaegse ERSO flöödirühma kontsertmeistri Jaan Õuna sünnist.
Laupäeval, 17. oktoobril  kell 17 toimub Estonia kontserdisaalis selle sündmuse tähistamiseks suur flöödigala, kus astuvad üles nii Jaan Õuna õpilased, endised kolleegid kui ka praegused Eesti Riikliku Sümfoniaorkestri muusikud. Õhtut juhib Jüri Aarma.
Kontserdile eelnevad Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia saalis kell 12 ja 14 flöödilaupäevaku nimetust kandvad kontsertid, kus on võimalik kuulda peaaegu kõiki Eesti flöödimängijaid, sh ERSO ja Rahvusooper Estonia flöödirühmade muusikuid.

Jaan Õun sündis 1945. aastal Kohtla-Järvel. Tema kokkupuuted muusikaga said alguse Kohtla-Järve Lastemuusikakoolis ja Tartu Muusikakoolis, kus ta õppis flööti Jaan Hargeli ning viiulit Linda Riineri juhendamisel. 1968. aastast jätkas ta flöödiõpinguid Tallinna Muusikakoolis Kalju Vesti juures ning seejärel Tallinna Riiklikus Konservatooriumis Elmar Peäske klassis. 1970. aastal võitis Jaan Õun vabariiklikul puhkpillimängijate konkursil I preemia. Aastail 1974-1978 täiendas ta end Leningradi konservatooriumi aspirantuuris Aleksandra Vavilina-Mravinskaja juures. 1973. aastal sai alguse tema ligi veerand sajandit kestnud töö Eesti Riiklikus Sümfooniaorkestris, kus ta oli orkestri hingeks nii flöödirühma kontsertmeistri kui suurepärase solistina.

1979. aastal asutas ta koos viiuldaja Mati Kärmase ja kitarrist Heiki Mätlikuga ansambli Camerata Tallinn. Väga tihe oli tema koostöö Vilniuse keelpillikvarteti liikmetega, samuti pianist Nata-Ly Sakkosega.
Jaan Õuna helisalvestised on säilinud arvukatel plaatidel ning Eesti Raadio arhiivis. 1988. aaastal valiti Jaan Õun Eesti Raadio aasta muusikuks.

Alates 1979. aastast töötas ta õppejõuna Tallinna konservatooriumis, 1990. aastatel lisandusid sellele meistrikursused ja flöödiseminarid Sibeliuse Akadeemias, Karlsruhe Muusikaülikoolis jm. Jaan Õuna flöödiklassi on lõpetanud Tauno Saviauk (1984), Peeter Brambat (1986),  Tarvi Jaago (1990), Anne Kann, Monika Mattiesen (1991), Oksana Iljashenko (1993), Mihkel Peäske, Tiina Pähklimägi (1994) ja Janika Lentsius (1996). Ka Jaan Õuna tütar Ann on flötist.

2. aprillil 1996. aastal lahkunud Jaan Õun on maetud Metsakalmistule.


Flöödigala 17. oktoobril kell 17 Estonia kontserdisaalis

Kavas:
Edvard Grieg (seadnud Doris Geller). “Holbergi süit” (Prelüüd ja gavott)
Esitab ERSO flöödirühm: Mihkel Peäske, Mari-Liis Vihermäe, Janika Lentsius, Linda Vood, Marion Aruvee

Wolfgang Amadeus Mozart. Flöödikvartett D-duur (I osa)
Esitavad Mihkel Peäske (flööt), Arvo Leibur (viiul), Liina Žigurs (vioola), Tõnu Jõesaar (tšello)

Kenneth Victor Jones. “Anstye Antics”
Esitavad Kert Vahtre (flööt) ja Kristi Hinsberg (klaver)

Heino Eller. “Kodumaine viis”
Esitavad Jaan Õuna õpilased: Tauno Saviauk, Mihkel Peäske, Tarvi Jaago, Ann Õun, Janika Lentsius, Tarmo Johannes, Andres Maamees

Rene Eespere. “Trivium”
Esitavad Ann Õun (flööt), Arvo Leibur (viiul), Heiki Mätlik (kitarr)

Claude Bolling. “Baroque and blue”
Esitavad Tauno Saviauk (flööt), Tarvi Jaago (klaver), Mati Lukk (kontrabass) ja Vambola Krigul (löökpillid)

Henry Brant. “Missa 16. juuniks” (Mass in Gregorian Chant for Multiple Flutes)
Esitab suur flöödiorkester Tarmo Johannese juhatusel

OSTA PILET
K
ontserdi korraldajad Eesti Kontsert ja Eesti Flöödiühing