18. ja 22.10.2015: Peeter Sarapuu, Imbi Tarum ja Tõnu Jõesaar Kadrioru kunstimuuseumis ja Saka mõisas

16. oktoober 2015.

Pühapäeval, 18. oktoobril 2015 kell 17 Kadrioru kunstimuuseumis
Neljapäeval, 22. oktoobril 2015 kell 19 Saka mõisas

Kontserdisari “Helisevad šedöövrid Kadriorus”: August Friedrich Oelenhainz. Johann Kaspar Lavateri portree 

Esinevad:
Peeter Sarapuu (barokkfagott)
Imbi Tarum (klavessiin)
Tõnu Jõesaar (viola da gamba)

Kavas: Michel Corrette, Joseph Bodin de Boismortier, Jacques Champion de Chambonnières, Johann Ernst Galliard, La Sieur De Machy, Joseph-Nicolas-Pancrace Royer, Joseph Bodin de Boismortier

Kunstiajaloolise sissejuhatuse kontserdile teeb Tiina-Mall Kreem

Kontsert toimub koostöös Kadrioru kunstimuuseumiga


Aristokraatliku eluviisi juurde on läbi sajandite kuulunud oskus märgata ja nautida kunsti, eladagi vastavas keskkonnas. Kadrioru kunstimuuseumi hindamatust kollektsioonist jõuavad kontserdipubliku ette ükshaaval maalid ja skulptuurid koos taustu avava kunstiteadlase üksikasjalike selgitustega. Lisaks ajastule ja temaatikale vastav muusika – tõeline “pildi sisse minek”! Juba teist hooaega järjest ainulaadne võimalus harrastada aristokraatlikku eluviisi pühapäevastel pärastlõunatel kell 5 Kadrioru lossis.


Imbi Tarum lõpetas cum laude Eesti Muusikaakadeemia ja täiendas end Ton Koopmani ja Vaughan Schleppi Richard Egarri, Jacques Oggi jpt juhitud kursustel. Aastatel 1978–1992 oli Imbi Tarum klavessiinimängija ansamblis Hortus Musicus, esinedes enamikus Euroopa maades, Iisraelis ja USAs, samuti endise NLiidu linnades. Alates 1992. aastast esineb Imbi Tarum ansamblis Tallinn Baroque, samuti Tallinna Barokkorkestri, Soome-Eesti Barokkorkestri ja ansambli Corelli Consort koosseisus continuo-mängija ja solistina. Ta on teinud koostööd mitmete teiste orkestrite ja ansamblitega. Soolokontsertidega ja orkestrisolistina on Imbi Tarum esinenud Saksamaal, Taanis, Austrias, Hollandis, Lätis, Soomes ja Eestis. Alates 1991. aastast õpetab Imbi Tarum Eesti Muusikaakadeemias klavessiini ja basso continuo-mängu. Aastail 1992–2002 õpetas ta iga-aastastel suvekursustel Soomes Raudaskyläs. Ta on olnud kõikide siiani toimunud Klavessiinipäevade kunstiline juht, samuti on ta Eesti Klavessiinisõprade Tsunfti esimees. Imbi Tarum on lindistanud muusikat Eesti Raadiole, plaadistanud erinevates projektides Eestis, Rootsis, Saksamaal ja Soomes, samuti on ta avaldanud artikleid ajalehes Sirp.

Tõnu Jõesaar on õppinud tšellomängu Tallinna Muusikakeskkoolis (Laine Leichter) ja Eesti Muusikaakadeemias (Toomas Velmet). Ta on end täiendanud rahvusvahelistel kammeransamblite kursustel Rootsis ja Hollandis. Tõnu Jõesaar on olnud ERSO ja Tallinna Kammerorkestri tšellorühma kontsertmeister, mänginud Tallinna Keelpillikvartetis, keelpillikvartetis Noobel Nelik ja ansamblites Tallinn Baroque, Rondellus ja Baltic Baroque. Continuo-mängijana osaleb ta aeg-ajalt Helsingi Barokkorkestris ja ansamblis Opus X (Soome) ning on olnud kaastegev Läti Rahvusooperi lavastatud Händeli ooperis “Alcina” ja Rahvusooper Estonias Händeli ooperis “Julius Caesar”. Tõnu Jõesaar töötab ERSO-s ja kuulub ansamblitesse Floridante, C-JAM, Uue Muusika Kvartett, Corelli Consort, Ars Revalia ja Klaaspärlimäng Sinfonietta. Ta õpetab Vanalinna Hariduskolleegiumis viola da gamba’t ja tšellot.

Peeter Sarapuu on suurema osa oma interpreedikarjäärist olnud seotud ERSOga, kus ta töötas algul aastail 1985–91 ning seejärel pärast seitset hooaega fagotirühma kontsertmeistrina erinevates Soome orkestrites taas alates aastast 1998. Aastast 2005 on ta ERSO fagotirühma kontsertmeister. Solistina orkestri ees debüteeris Peeter Sarapuu 1986. aastal Mozarti Fagotikontserdis koos ERSO ja dirigent Peeter Liljega, lisaks on ta soleerinud Lapi Kammerorkestri ja Vaasa Linnaorkestri ees. Ta on mänginud NYYD Ensemble’i, Drottingholmi Barokkorkestri, Helsingi Barokkorkestri, Kuudennen kerroksen orkesteri, Opus X Ensemble’i, Corelli Consorti, Reval Ensemble’i, Theatre of Voices (Inglismaa), Kesselberg Ensemble (Šveits), Melomania (Holland) ja paljude teiste kollektiivide koosseisudes. Peeter Sarapuu repertuaaris on eelistatult varajane muusika originaalinstrumentidel ja nüüdismuusika. Ta on salvestanud muusikat ERRi arhiivi ning soleerinud mitmetel heliplaatidel. Paralleelselt interpreeditegevusega on Peeter Sarapuu üle kahekümne aasta juhendanud noori interpreete nii mitmetes Soome muusikaõppeasutustes, Tallinna Muusikakeskkoolis, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias kui meistrikursustel. Äsja naasis Peeter Sarapuu Riias toimunud III rahvusvaheliselt puupuhkpillide sümpoosionilt, kus ta juhendas fagoti meistrikursusi.

OSTA PILET