27.09.2015: Klarnetist Meelis Vind esitab oma viimase plaadi “Liivamandala” muusikat

25. september 2015.

Pühapäeval, 27. septembril kell 17 KUMU auditooriumis

MEELIS WIND GROUP

Meelis Vind – klarnet, bassklarnet
Liis Viira – harf
Arno Kalbus – löökpillid ja tabla
Krista Citra Joonas – bansuri
Peeter Salmela – sitar
Mari Targo – viiul
Mairit Mitt – vioola
Liina Žigurs – vioola
Andreas Lend – tšello

Klarnetist ja mitmete ansamblite liider Meelis Vind on tuntud väljapaistva klassikalise muusikuna, särava jazzartisti ja heliloojana. Tema rännakud kaugetel matkaradadel, muusikas ja mõttemaailmas on teda juhatanud erinevatesse vaimsetesse sfääridesse. Maineka Danske Jazziauhinna 2014 võitja on teie ees oma viimase heliplaadi „Liivamandala” muusikaga ja selle kontserdi salvestab ka ETV.

Igaühel meist on oma eesmärk eluteel, milline – neil üldinimlikel ja filosoofilistel teemadel mõtiskleb Meelis Vind koos oma kaasteeliste, suurepäraste eesti muusikutega.

„„Liivamandala” sümboliseerib budistlikku mõtteviisi – kõige muutumist, teisenemist, kasvamist, küpsemist, kadumist ja uuestisündi,“ on maininud Meelis Vind. Tema helikeelde on põimitud elemente India muusikast, jazzist ja klassikast.  Pillide koostluses on viiul, kaks vioolat, tšello, harf, bambusflööt, tablad ja sitar ning nende keskel Meelis Vindi jazzilikult vaba klarnet ja bassklarnet.

„Muusikalise aja rahulisele voolamisele vaatamata on kõik suurepärase mõõduga läbi komponeeritud. Parajalt jaotatud pingetega, hästi toimivate arengutega ja siin-seal ka ootamatute pööretega,“ kirjutab Sander Udikas ajakirjas „Muusika“.

„Liivamandala“ arvustuses märgib Hedvig Hanson: „Vind ise paistab nautivat rännakuid, nii elus kui ka muusikas – struktuuride avastamine, rütmidega mängimine, harmooniate tajumine enda ümber ja sees ning kõige selle muusikasse valamine on just kui mandala, mida ehitatakse hoole ja armastusega ning siis, kui loodu on valmis, sellest loobutakse, et teha ruumi uuele avastusele, loomisele. Elamine hetkele on ehk budistlik ideaal, kuid peaaegu ebainimlik, ikka on meis mälestused olnust ja unistused tulevikuks. Sest see, mis me oleme täna, on meie elatud elu kogum.”