Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri 88. hooaja lõppakord ja uue hooaja kontserdisarjad

13. mai 2015.

Neljapäeval, 14. mail saab Eesti Riikliku Sümfooniaorekstri 88. hooaeg võimsa lõppakordi Arvo Pärdi, Sergei Prokofjevi, Igor Stravinski ja Pjotr Tšaikovski loominguga. Hooaja lõppkontserti juhatab ERSO endine peadirigent Nikolai Aleksejev. Prokofjevi II klaverikontserdis soleerib multitalendist imelapsena tuntuks saanud Tengku Irfan, kes praegu, 16-aastasena, on üks New Yorgi prestiižika Juilliardi muusikakooli eredamaid õpilasi. Eesti publikule on ta varem pakkunud meeliülendavaid elamusi Mozarti ja Chopini seltsis.

Orkestri kontsertmeistri kohal teevad hooaja lõppkontserdil kaasa ERSO mõlemad kontsertmeistrid – aprillis tööd alustanud Triin Ruubel ja juba 2001. aastast ERSO esiviiulina töötanud Arvo Leibur.

Hooaja 2014_15 üks tipphetki_orkestrit käis juhatamas maestro Gennadi Roždestvenski
Hooaja 2014/15 üks tipphetki: detsembris 2014 käis orkestrit juhatamas maestro Gennadi Roždestvenski.

88. hooajal andis Eesti rahvusorkester 46 kontserti, mida külastas üle 30 000 muusikasõbra. Publiku hulgas suurimat populaarsust võitnud kontserdid olid „Roždestvenski ja Prokofjev“ legendaarse Gennadi Roždestvenski dirigeerimisel, „London“ ERSO kunstilise juhi ja peadirigendi Neeme Järvi juhatusel ning filmimuusikale pühendatud „Star Wars“ Mikk Murdvee juhatusel. Toimus ERSO akadeemia koostöös Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiaga, et anda lavakogemus noortele muusikutele, ning jätkusid populaarsed „Hommikud ERSOga“, mida külastas ligi 500 koolilast. Lisaks eelpoolmainitutele juhatasid ERSOt Arvo Volmer, Nikolai Aleksejev, Olari Elts, Tõnu Kaljuste, Vello Pähn, Andres Mustonen, Risto Joost, Mihhail Gerts, Taavi Kull, Mikko Franck, Daniel Raiskin, Andris Poga, Timothy Brock jt. 88. hooaja olulisim külalisesinemine leidis aset Helsingi Musiikkitalos koos kuulsa tenori Rolando Villazoniga. Lõppeval hooajal nägid ilmavalgust ka kaks uut heliplaati: Eugen Suchoňi teosed Neeme Järvi juhatusel (Chandos) ja Dmitri Šostakovitši kantaadid Paavo Järvi juhatusel (Erato).

ERSO järgmise, 89. hooaja konserdisarjade piletimüük algab neljapäeval, 14. mail. Uuel hooajal pakutakse kuulajaile kuut kontserdisarja: „Harmoonia“, „Maestro“, „Romantika“, „Espressivo“, „Suurlinna tuled“ ja „Nautimus“, mida esitlevad ERSO toetajad E-Piim (hooaja peasponsor), Audi (kuldsponsor aastast 2004), Reval Café, Radisson Blu Sky ja Liviko. Kontserdisarjana ostes on ühe pileti hind 40% soodsam kui üksikmüügis.

Uuel hooajal jätkuvad Kalle Randalu ja Neeme Järvi Beethoveni klaverikontsertide ettekanded ning filmimuusika- ja animaprojektid. Uuendusena toimuvad ERSO kammerkontserdid, kus astuvad üles ERSO ansamblid. Dirigentidest on lisaks Neeme Järvile ERSO ette oodatud ka Paavo Järvi ja Kristjan Järvi, Nikolai Aleksejev, Olari Elts, Paul Mägi, Olli Mustonen, Kristiina Poska jt. 2016. aastat alustab ERSO lavastatud moeetendus-kontserdiga „Mood on ooperis“, kus catwalk’il kohtuvad ooperimuusika ja Katrin Kuldma luksuslikud tualetid.

Järgmisesse hooaega mahub ka Baltimaade rahvusorkestrite ühiprojekt: ERSO sõidab koos Neeme Järviga külalisesinemistele Lätti ja Leetu, sealseid rahvusorkestreid oodatakse aga koos peadirigentide Andris Poga ja Gintaras Rinkevičiusega esinema Estonia kontserdisaali.

Tegevust alustab ka ERSO Sõprade Klubi, mille liikmed saavad võimaluse anda oma panus Eesti esindusorkestri kõikidesse muusikalistesse ettevõtmistesse.

Neljapäevasele, ERSO 88. hooaja lõppkontserdile on saadaval veel vaid üksikud piletid.

Neljapäeval, 14. mail kell 19 Estonia kontserdisaalis

Arvo Pärt. “Kollaaž teemal B-A-C-H”
Sergei Prokofjev. Klaverikontsert nr 2 g-moll
Igor Stravinski. Divertisment muusikast balletile “Haldja suudlus”
Pjotr Tšaikovski. Orkestrisüit nr 4 G-duur “Mozartiana”

Tengku Irfan (klaver)
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Dirigent NIKOLAI ALEKSEJEV

 

Rohem infot:

erso@erso.ee

6 147 787

www.erso.ee