Noor viiuldaja Triin Ruubel alustab tööd Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri kontsertmeistrina

22. aprill 2015.

23. aprillil mängib Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri kontserdil „Pariis“ esimest viiulit Triin Ruubel. Hetkel Augsburgi Leopold Mozarti Instituudi magistrantuuris õppiv 26-aastane Ruubel on korduvalt esinenud kontsertmeistrina ERSO kontsertidel, kuid neljapäevane etteaste on noore viiuldaja esimene ametlik ülesastumine Eesti esindusorkestri esimese viiuli vastutusrikkal positsioonil.

Triin Ruubel osales käesoleva hooaja algul toimunud avalikul konkursil ning ta valiti ERSO kontsertmeistri kohale kunstinõukogu hääletuse tulemusena, kus osalesid nii ERSO kunstiline juht ja peadirigent Neeme Järvi, ERSOga koostööd teinud dirigendid kui ka orkestri pillirühmade kontsertmeistrid. Nüüdsest jagab Ruubel ERSO kontsertmeistri kohuseid võrdselt Arvo Leiburiga, kes on sellel ametikohal töötanud alates 2001. aastast.

Triin Ruubeli sõnul leidis tema esimene kokkupuude sümfooniliste teostega aset just ERSO kontsertidel. „Paljud nendest lapsepõlve kontsertidest on siiani selgelt meeles ja jäänud mällu tugeva elamusena. Tore on täna olla osa sellest kollektiivist ning mängida koos ERSO suurepäraste muusikutega. Ees ootavad inspireerivad kavad ja koostöö erakordsete dirigentidega,“ ütleb Ruubel.

Triin Ruubel on silma paistnud mitmetel rahvusvahelistel viiuldajate konkurssidel. Ta on võitnud grand prix konkursil „Remember Enescu” Sinaias Rumeenias ja I preemia ning mitu eripreemiat konkursil Kloster Schöntalis Saksamaal. Ruubel on soleerinud orkestrite ees nii Eestis kui välismaal, muuhulgas teinud koostööd Tallinna Kammerorkestri, Norddeutsche Philharmonie Rostocki, Poola Kammerfilharmooniaga ning osalenud Norddeutscher Rundfunki salvestustel. Ta on esinenud mitmetel mainekatel Saksa festivalidel ja teinud koostööd nüüdisheliloojatega nagu Jörg Widmann ja Wolfgang Rihm.

23. aprillil tuleb Estonia kontserdisaalis dirigent Olari Eltsi juhatusel ettekandele nõudlik ja mitmekülgne kava Prantsuse impressionisti Claude Debussy ning põhjamaade suurima sümfooniku Jean Sibeliuse loomingust. Debussy teoses „See on ekstaas“  laulab soolopartiid Kanada sopran Karen Wierzba. Kümme Paul Verlaine’i luuletust on orkestrile ja sopranile seadnud briti nüüdishelilooja Robin Holloway.

 

Neljapäeval, 23. aprillil 2015 kell 19 Estonia kontserdisaalis
Sarja SUURLINNA TULED IV kontsert

Jean Sibelius
Sümfooniline poeem “Okeaniidid”
Sümfoonia nr 3 C-duur

Claude Debussy
“See on ekstaas” kümme Paul Verlaine’i luuletust sopranile ja orkestrile, orkestreerinud Robin Holloway
Kolm sümfoonilist eskiisi “Meri”

Karen Wierzba sopran
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Dirigent OLARI ELTS