Erkki-Sven Tüüri uue teose Eesti esiettekanne ja Sibeliuse sümfooniline looming

19. märts 2015.

Reedel, 20. märtsil annab ERSO kontserdi “Kullervo”, mille avateoseks on Erkki-Sven Tüüri uusim oopus “Elamata elu paine”.

Teose “Elamata elu paine” tellis Tüürilt Belgia Rahvusorkester, et märgistada saja aasta möödumist ühtedest ajaloo suurimate mõõtmetega tapatalgutest. Teosed telliti kõigilt nende Euroopa riikide heliloojatelt, kelle kodumaa oli seotud I maailmasõja sündmustega. “Elamata elu paine” maailmaesiettekanne toimus 6. veebruaril 2015 Brüsselis Belgia Rahvusorkestri ja Arvo Volmeri esituses.

Erkki-Sven Tüüri sõnul on see muusikaline epitaaf mõeldud mälestamaks nii Vabadussõjas langenuid kui I maailmasõjas hukkunuid laiemalt. Tüür: “Paraku on ka tänane reaalsus pelutavalt ähvardav. Ja taas kõlab kurb küsimus: kas inimkond suudab ajaloost midagi õppida?” Dirigent Arvo Volmeri nimetab teost kvintessentsiks Tüüri viimaste aastate loomingu arengusuundadest, mis mõjub tänaste sündmuste taustal aktuaalselt. Volmer: “Praeguste sündmuste valguses on elamata ja pooleli jäänud elude teema rohkem kui ainult ajalooline fakt.”

Kontserdi valdav osa on pühendatud Soome suurima sümfooniku Jean Sibeliuse loomingule. Soome rahvuseeposel “Kalevala” põhinev Jean Sibeliuse vokaalsümfooniline “Kullervo-sümfoonia” on Sibeliuse loomingus üks rohkelt tähelepanu äratanudja poleemikat tekitanud teos. Juba esimestel ettekannetel pälvis “Kullervo-sümfoonia” erakordse edu ja publiku poolehoiu, ometi ei lubanud kriitilise meelega helilooja seda oma eluajal hiljem ette kanda ning teos kadus enam kui kuueks kümnendiks kontserdilavadelt. Eesti Rahvusmeeskoorile on “Kullervo-sümfoonia” kujunenud justkui leivanumbriks, mida on esitatud ja plaadistatud paljude maailma tipporkestrite ja -dirigentidega. Esmakordselt esitas RAM “Kullervot” aastal 1983 Joensuus koos Vilniuse Riikliku Sümfooniaorkestri ja dirigent Juozas Domarkasega. ERSO kavas oli Sibeliuse “Kullervo-sümfoonia” esmakordselt 1993. aastal pidulikul kontserdil, millega tähistati Eesti Vabariigi ja Soome Vabariigi 75. aastapäeva, dirigeeris Paavo Berglund. Üks erilisemaid ettekandeid toimus neli aastat hiljem Sibeliuse festivali raames helilooja kodukohas Järvenpääl.

Solistideks on Soome Rahvusooperi kunstiline juht metsosopran Lilli Paasikivi ja bariton Tommi Hakala, kes mõlemad on oodatud külalissolistid maailma mainekatel lavadel. Arvo Volmeri sõnul on nad Sibeliuse “Kullervo” solistidena hetkel parim valik maailmas.

Videoklipp proovist koos Arvo Volmeri kommentaariga:

Reedel, 20. märtsil kell 19 Estonia kontserdisaalis
Sarja “Nautimus” III kontsert

Erkki-Sven Tüür – “Le poids des vies non vécues” (“Elamata elu paine”, esiettekanne Eestis)
Jean Sibelius – Sümfoonia nr 7 C-duur; “Kullervo-sümfoonia”

Lilli Paasikivi (metsosopran)
Tommi Hakala (bariton)
Eesti Rahvusmeeskoor
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Dirigent ARVO VOLMER

Piletid:
PILETILEVI, PILETIMAAILM

Info:
erso@erso.ee
Tel: 614 7788
www.erso.ee