Neeme Järvi dirigeerib Hollandis Haagi Residentie-orkestri juubelikontserte

18. november 2014.

Neeme Järvi on Haagi Residentie-orkestri endise kunstilise juhina ning praeguse emeriitpeadirigendina kutsutud juhatama orkestri 110. aastapäevale pühendatud erikontserte. Aastapäeva plaanitakse tähistada pidulikus õhkkonnas orkestri residentsis Dr Anton Philipszaalis.

Dr Anton Philipszaalis, mis on 1987. aastal avatud 1800 kohaga moodne kontserdisaal, on Neeme Järvi ära juhatanud kõik oma kontserdid Haagi Residentie Orkest’i peadirigendina. Seekord on publikul võimalus teda näha siin taas kolmel korral, kahel päriskontserdil reedel ja pühapäeval ning enne veel neljapäeva, 20. novembri keskpäeval orkestri avatud proovis koos väikese lõunakontserdiga.

Haagi orkestri juubelipäeva peakontsert toimub Neeme Järvi taktikepi all 21. novembril, mil õhtu aukülalisteks tulevad Dr Anton Philipszaali ka Hollandi kuningas Willem-Alexander ja kuninganna Máxima. 23. novembril kordavad Neeme Järvi ja orkester sama kava uuesti Philipszaalis. Otsus kuningapaari kontserdil viibimise ja Neeme Järvi esinemise kohta tehti oktoobri viimasel nädalal. Pressiteates märgitakse, et orkestri 100. aastapäeva kontserdil 2004. aastal viibis aukülalisena kohal toonane kuninganna Beatrix.

Residentie Orkest’i juubelikava näeb välja järgmine: avateoseks on Hollandi eelmise sajandi klassiku Hendrik Andriesseni orkestripala “Ricercare“, mille järel mängib solistina Norra tipptšellist Truls Mørk, esitades Antonín Dvořáki Tšellokontserdi. Kava teises pooles kõlab Dmitri Šostakovitši Sümfoonia nr 5.

Kahe Haagi kontserdi vahel on Neeme Järvi jaoks sündmuseks USA filmi- ja teleprodutsendi Jason Starri filmi “Überall und ewig – Mahlers Das Lied von der Erde“ Euroopa esilinastus, mille annab eetrisse Edela-Saksa Ringhääling (SWF) kanalil 3sat. Sellega koos edastatakse Jason Starri poolt Genfis 2012. aastal salvestatud täispikk kontsertfilm, kus Neeme Järvi juhatab oma esimesel kontserdil Šveitsi Romaani sümfooniaorkestri peadirigendina Gustav Mahleri “Laulu maast“, solistideks Thomas Hampson ja Paul Groves.

Taas ERSO ette ootame Neeme Järvit jaanuari lõpus, kui ta tuleb juhatama kontserte “Järvi & Ellington”.