Soome Raadio SO peadirigent Hannu Lintu, Liszt, Tüür ja Sundqvist

26. märts 2014.

Selle nädala reedel on ERSO-l tulemas kontsert, mille puhul kipub olema keeruline ühte tugevust teisele eelistada:

  • üle mitme aasta on taas orkestri ees käesolevast hooajast Soome Raadio SO peadirigent Hannu Lintu,
  • esiettekandele Eestis tuleb Erkki-Sven Tüüri klarnetikontsert “Ekstaatiline palverändur”, mille eest helilooja hiljuti pälvis riikliku kultuuripreemia,
  • soleerib Soome tippklarnetist Christoffer Sundqvist, kelle esituses kõlas ka teose esiettekanne mõned kuud tagasi Helsingis,
  • ettekandele tuleb ka Ferenc Liszti võrratu “Faust-sümfoonia”.

Hannu Lintu alustas hooajast 2013/2014 tööd Soome Raadio sümfooniaorkestri peadirigendina ning lisaks tihedale koostööle Soome orkestritega on ta oodatud külalisdirigent paljude Euroopa, Lõuna- ja Põhja-Ameerika ning Austraalia orkestrite ees. ERSO ees debüteeris ta aastal 2007.

Soome Raadio SO esiklarnetist Christoffer Sundqvist “on tõusnud Soome tippklassi instrumentalistide hulka. Tema sujuv musitseerimine, rütmiline nõtkus, äärmuslikult rikkalik kõlaspekter ja suurepärane stiilitaju lummavad nii orkestrisoolodes, kammermuusikas kui ka sooloesinemistel,” on kirjutanud Helsingin Sanomat. Tegemist on mitmete rahvusvaheliste konkursside laureaadiga, kes on inspireerinud oma mänguga mitmeid Soome heliloojaid, nüüd ka Erkki-Sven Tüüri. Christoffer Sundqvist: “Erkki-Sveni muusika on mind alati kõnetanud. Mulle meeldib see jõud ja väljendusrikkus, mis melles muusikas peitub.

Erkki-Sven Tüüri klarnetikontsert “Ekstaatiline palverändur” on kirjutatud Soome Raadio SO tellimusel ning selle esiettekanne kõlas 4. septembril 2013 Helsingi Musiikkitalos Hannu Lintu esimesel kontserdil Soome Raadio SO peadirigendina, solistiks oli Christoffer Sundqvist. Esiettekandeks valmistumisest käis reportaaži tegemas ka muusikasaade “MI”. Vaata reportaaži proovist ning intervjuusid solisti, dirigendi ja heliloojaga SIIN.

“Klarnetikontserdi pealkiri “Ekstaatiline palverändur” annab meile vihje ühele võimalusele tõlgendada solisti karakterit. Kujutlegem palveränduri takistuste- ja ohtuderikast rännakut ihaldatud eesmärgi poole, tema söakust ja tarmu vaheldumisi kurnatuse ja väsimusega; reaalsetest füüsiliselt tajutavatest raskustest jagusaamist vaheldumisi vaimuilmas toimuvate võitlustega…” (Erkki-Sven Tüür)

Hannu Lintu ja ERSO proovis, kolmapäev, 26. märts 2014. Foto Signe Vaiknemets.
Hannu Lintu ja ERSO proovis, kolmapäev, 26. märts 2014. Foto Signe Vaiknemets.

 

FAUST-SÜMFOONIA

Reedel, 28. märtsil 2014 kell 19 Estonia kontserdisaalis
Sarja GURMEE III kontsert

Richard Wagner. Sissejuhatus ooperile “Nürnbergi meisterlauljad”
Erkki-Sven Tüür. Klarnetikontsert “Ekstaatiline palverändur” (esiettekanne Eestis)
Ferenc Liszt. “Faust-sümfoonia”

CHRISTOFFER SUNDQVIST klarnet
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Dirigent HANNU LINTU

Osta pilet: Piletilevi, Piletimaailm