Aleksandr Skrjabini võrratu muusika kauaaegse Moskva Suure Teatri peadirigendi Aleksandr Vedernikovi juhatusel

05. märts 2014.

Alanud nädalal vallutab Estonia kontserdisaali vene Chopiniks nimetatud Aleksandr Skrjabini muusika. Ettekandele tulevad tema romantilised noorpõlveteosed “Unistused” ja väga ilmsete Chopini mõjutustega Klaverikontsert ning “Jumaliku poeemi” nime kandev III sümfoonia.

Sel nädalal teeb orkestriga tööd Vene dirigent Aleksandr Vedernikov, kelle nimi seostub enim tema kaheksa hooaega kestnud peadirigendiperioodiga Moskva Suures teatris ning tema asutatud orkestriga Venemaa Filharmoonikud. Ta on väga nõutud külalisdirigent paljude maailma orkestrite ees, tehes regulaarselt koostööd Londoni filharmooniaorkestri, Taani Rahvusorkestri, BBC sümfooniaorkestri, Birminghami sümfooniaorkestri, Prantsuse Raadio sümfooniaorkestri jpt, samuti maailma juhtivate ooperiteatritega. Praegu on Vedernikov Odense sümfooniaorkestri peadirigent. ERSOt on ta varem juhatanud kahel korral – 1990 ja 1996.

Täna liitus orkestriga ka selle nädala solist – Ukrainas Harkivis sündinud pianist Konstantin Lifschitz, keda tänu tema isikupärasele ja jõulisele interpretatsioonile on New York Times’is võrreldud isegi omaaegse iidoli Glenn Gouldiga. Üle maailma nii soolokontsertidega kui koos orkestritega esinev Konstantin Lifschitz on plaadistanud üle 30 heliplaadi, ta tegutseb aastast 2008 Luzerni Muusikakõrgkoolis klaveriprofessorina ning juhendab meistriklasse.

Heida pilk proovisaali (kolmapäev, 5. märts 2014):

Esmaspäeva, 3. märtsi ennelõuna Estonia kontserdisaalis. ERSO alustas Aleksandr Vedernikovi juhatusel proovi Aleksandr Skrjabini “Jumaliku poeemi” nime kandva III sümfooniaga.
Esmaspäeva, 3. märtsi ennelõuna Estonia kontserdisaalis. ERSO alustas Aleksandr Vedernikovi juhatusel proovi Aleksandr Skrjabini “Jumaliku poeemi” nime kandva III sümfooniaga.
Kolmapäev, 5. märts 2014, Estonia kontserdisaalis teevad proovi pianist Aleksandr Lifschitz, ERSO ja dirigent Aleksandr Vedernikov. Foto Maarja Kasema.
Kolmapäev, 5. märts 2014, Estonia kontserdisaalis teevad proovi pianist Aleksandr Lifschitz, ERSO ja dirigent Aleksandr Vedernikov. Foto Maarja Kasema.

 

JUMALIK POEEM
Reedel, 7. märtsil 2014 kell 19 Estonia kontserdisaalis
Sarja MAESTRO III kontsert

Aleksandr Skrjabin
“Unistused” (“Rêverie”), op 24
Klaverikontsert fis-moll, op 20
Sümfoonia nr 3 c-moll, op 43 “Jumalik poeem” (“Le divin poème”)

KONSTANTIN LIFSCHITZ klaver
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Dirigent ALEKSANDR VEDERNIKOV

Osta pilet: PiletimaailmPiletilevi