Paavo Järvi juhatab oma detsembrikontserdid kahe orkestriga Saksamaal

20. detsember 2013.

Dirigent Paavo Järvil on seitse jõulukuist kontserti vaid Saksamaal tema ühe praeguse ning ühe endise orkestri ees ilusate klassikaliste kavadega mainekates Saksa saalides. Kontsertidest viimane toimub jõulureedel Bremenis.

Pärast kahte Aasia-reisi oma kahe orkestriga novembris on Paavo Järvil sellele kontrastiks detsembris esinemised vaid Saksamaal kahe Saksa orkestriga.  9. detsembril juhatas ta Bremeni Deutsche Kammerphilharmonie’d Berliini Kontserdimajas, kavas olid Ludwig van Beethoveni avamäng ooperile „Fidelio“ ja III sümfoonia ning nende vahel Felix Mendelssohni Viiulikontsert Viktoria Mullovaga solistina.   

12. ja 13. detsembril dirigeeris Järvi Frankfurti Raadio Sümfooniaorkestrit, kelle peadirigendiks ta oli kuni eelmise aastani. Frankfurti orkestri nüüdsel audirigendil oli Alte Oper’is seekord kava avamas Paul Hindemithi meeleolukas jõulunäidendi muusika põhjal koostatud orkestrisüit „Tuttifäntchen“ helilooja 50. mälestusaasta puhul. Seejärel kõlas Sergei Prokofjevi samuti harvaesitatav Esimene tšellokontsert, solistiks suurepärane briti muusik Steven Isserlis. Kavas oli veel koguni kaks Jean Sibeliuse sümfooniat, nr 6 ja nr 7. 13. detsembri kontsert kanti otse üle ArteLiveWeb’is (on seal ka järelvaadatav) ja orkestri kodulehel ning Hesseni ringhäälingu programmis hr2-kultur kordusega samas 27. detsembril.

On rõõmustav, et paljud Paavo Järvi kontserdid on ArteLiveWeb’ist videosalvestatuna järelvaadatavad (mõned isegi aasta jooksul) ja need on tõeliselt nauditavad, nii näiteks ka 13. detsembri õhtu Frankfurtist.

18. kuni 23. detsembrini on Paavo Järvil veel neli kontserti ligilähedaselt sama kavaga Deutsche Kammerphilharmonie ees. Kolm neist, 18., 20. ja 23. detsembril toimuvad orkestri kodulinna Bremeni kontserdisaalis ‘Die Glocke’, 19. detsembril mängitakse aga Hamburgi esindussaalis Laeiszhalle’s. Kõigis kavades on Beethoveni „Fidelio“ avamäng ning Dmitri Šostakovitši I viiulikontsert, kus solistiks on vene viiuldaja, praegu Londonis elav ja meilegi aastakümnete tagant tuntud Viktoria Mullova. Bremenis mängitakse kolmel korral Schumanni IV sümfooniat, Hamburgis Beethoveni VII sümfooniat. Uut aastat alustab Paavo oma Pariisi orkestri ees.

Paavo Järvi esinemised leiavad sagedast head vastukaja ajakirjanduses ja e-meedias.  Sellest saab ülevaate USA veebiväljaande „The Paavo Project“ kaudu. Kui oktoobrikuust on seal registreeritud koguni 24 pressikaja, siis novembris, mil Paavo kõik kontserdid toimusid gastrollidel Aasias, on 13 vastukaja, detsembri omasid on veelgi tulemas, kogu sellel aastal tuleb tal aga kokku enam kui 150 pressikaja. Paavo Järvi ka plaadistab taas ja taas, esimesi salvestusi Orchestre de Paris’ga ilmus 15. novembril Deutsche Grammophon’ilt prantslaste uue muusika klassiku Francis Poulenci loomingust –  „Stabat Mater“, „Gloria“ ning „Litanies à la Vierge noire“ („Litaaniad Mustale Neitsile“), esitajaiks Patricia Petibon, Orchestre de Paris ja orkestri koor.