Armsad muusikasõbrad, head ERSO sõbrad!

03. detsember 2013.

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri nimel edastame Teile ERSO kunstilise juhi ja peadirigendi Neeme Järvi teadaande:
“Meie Eesti Riiklik Sümfooniaorkester on esmaklassiline maailmaorkester ja vajab teie toetust oma kodumaal. Muusikaelu ei tohi kannatada ning kontserdid ei tohi ära jääda. Muusika peab kõlama ja rahvas peab sellest rõõmu saama – eriti sellisel rõõmsal ajal nagu aasta lõpus. Aga… mina olen väsinud ja vajan pausi. See on arsti range ettekirjutus, mistõttu olen sunnitud mõnda aega lavalaudadelt eemal olema. Sügisese tiheda töögraafiku ja sellele järgnenud pingelise Ameerika-turnee järel olen sunnitud vältimatult aja maha võtma.”

ERSO soovib oma armastatud peadirigendile head paranemist ning jääb teda ootama veebruaris toimuvatele kontsertidele.

Mikko Franck. Foto Heikki Tuuli.
Mikko Franck. Foto Heikki Tuuli.

Üllatusuudisena anname oma publikule teada, et maestro Neeme Järvi asemel astub detsembriks ja 1. jaanuariks välja kuulutatud kontsertidel orkestri ette Grammyga pärjatud dirigent Mikko Franck – maailmalavade üks nõutumaid dirigente.
Pärast aastatepikkust tööd Belgia Rahvusorkestri ja Soome Rahvusooperi peadirigendina avalikustati hiljuti uudis, et praegu 34-aastasest Mikko Franckist saab järgmine Prantsuse Raadio sümfooniaorkestri peadirigent.
Muusikamaailmas väga harukordsena saavutas ta edu nii sümfooniorkestri- kui ooperidirgendina väga varakult. Juba 20ndate eluaastate algul juhatas ta paljusid olulisi Euroopa orkestreid, sh Londoni Philharmonia Orchestra ja Londoni Sümfooniaorkester, Müncheni ja Iisraeli Filharmoonikud, samuti lavastusi Berliini Riigiooperis. Ka Grammy auhinna kaasmaalase Jean Sibeliuse loomingu salvestamise eest saavutas ta juba 23 aasta vanuses. Loogilise jätkuna kiirele edule on koostöö paljude maailma juhtivate sümfooniaorkestrite, sh Berliini Filharmoonikute, New Yorgi Filharmoonikute ja paljude teistega.
Aastail 2002-2007 oli Mikko Franck Belgia Rahvusorkestri peadirigent ning äsja lõpetas üheksa hooaega kestnud töö Soome Rahvusooperi kunstilise juhi ja peadirigendina. Nädal enne ERSO ette tulekut annab ta kaks kontserti Orchestre de Paris’ga, mille peadirigent ja kunstiline juht on ERSO kunstiline nõustaja Paavo Järvi.
Francki esmakordne kohtumine Eesti publikuga toimus juba 1997. aasta detsembris. Tollal 17-aastane Franck juhatas koos oma tollase õpingukaaslase Anu Taliga Põhjamaade Sümfooniaorkestri esimest kontserti. 1. jaanuaril 2002 juhatas Mikko Franck ERSO uusaastakontserti.

Ilusat jõuluaega ja kauneid muusikaelamusi soovides,
Kadri Tali
ERSO direktor