ERSO Ameerika tuur pälvib palju kiitust

13. november 2013.

28. oktoobril alustas ERSO oma 15 esinemisega USA turneed. Mida neist seal arvatakse?

Arvatakse hästi ja üks põhjuseid on, nagu kirjutab New Yorgi kultuuriajakiri The New Criterion, kahtlemata Neeme Järvi isik: patriarhdirigendi sotsiaalne kapital laieneb kogu orkestrile, kes end tema juhatusel laval selle vääriliselt üleval peab.

ERSO New Yorgi Lincoln Centeris koos Eesti filharmoonia kammerkooriga pühapäeval täissaalile antud üheksanda tuurikontserdi kohta kirjutab ajakiri New York Classical Rewiev: „Mäng ja laul kõlasid suurepäraselt. Salvestused ei näita õigesti, kui paeluvalt Eesti orkester kõlab. Klaari tooniga keelpillid, tähelepanuväärselt nasaalsed puupuhkpillid ja tiheda kõlaga vaskpillid ühinevad fraseerimise ja artikulatsiooniga, milles on tasakaalus jõud ja meeldivalt vanamoeliste juurtega eriline kõlavalitsemine, mis on nüüdismuusikale kohane.”

Ainulaadne dünaamika

Peale selle pälvis New Yorgi kriitikute kiidusõnu koor. „See on üks parimaid, mis olemas. Nende tooni puhtus on ületamatu ja jätab ruumi isikupärastele häältele, nende dünaamika on võimas ja ainulaadne ning kohalolek tajutav nii sosistades kui ka karjudes.”

Kiitvalt kirjutatakse ka esitatud teostest. „Järgnes veel üks lühem Pärdi teos, „Da pacem Domine” 2004. aastast. See on ilus ja võimas teos ning öeldes võimas, mõtlen ma sissepoole võimsat. Kohe pärast seda dirigeeris Järvi Mozarti „Ave verum corpust” ja näis, nagu oleks keegi tuled põlema pannud. Pean silmas, et Pärdi teos on D-minooris ja tumedakõlaline, Mozarti oma D-mažooris ja helgekõlaline. Kui Järvi ja orkester lõpetasid, kõlas pikk ja vali aplaus ning esitusele tuli lisapala. Rahvas läks hulluks nagu rokk-kontserdil,” kirjutab The New Criticon.


ERSO New Yorgi kontserdi­ kava:

– Veljo Tormis, Avamäng nr 2
– Arvo Pärt, „In principio”, „Da pacem Domine”
– Wolfgang Amadeus Mozart, „Ave verum corpus”
– Jean Sibelius, Sümfoonia nr 5

LOE ARTIKLIT PÄEVALEHE KODULEHEL