Olari Elts juhatab Estonias kontserti Richard Strauss 150

17. oktoober 2013.

Reedel, 18. oktoobril kell 19 dirigeerib Olari Elts kontserti, mis avab Eesti Kontserdi hooaega läbiva sarja „Nõnda kõneles Zarathustra. Richard Strauss 150“. Sari ühineb selle 19.–20. sajandi muusikagigandi tähtpäeva laialdase kajastamisega paljudes paikades üle maailma.

Sarja esimene kava vaatleb loominguliste mõjuväljade kulgemist Beethovenist Straussini ning edasi Karol Szymanowskini, kelle avamängu hoogsus ja sära võistlevad Straussi enesega.

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri esituses kõlavad:

Karol Szymanowski – Kontsertavamäng E-duur,
Ludwig van Beethoven – Sümfoonia nr 4 B-duur, Katkendid näidendimuusikast “Ateena varemed” (Richard Straussi redaktsioon) ja 
Richard Strauss – Sümfooniline poeem “Nõnda kõneles Zarathustra”.

Richard Straussi sümfoonilise poeemi “Also sprach Zarathustra” algus, päikesetõus mägedes läbi muistse prohveti silmade, on klassikalise muusika enimtuntud helikujundeid. Seda on kohandatud lugematuteks versioonideks, kitšreklaamideni välja, aga ka nii õnnestunult nagu Stanley Kubricku filmis “2001: A Space Odyssey”.

Sari „Nõnda kõneles Zarathustra. Richard Strauss 150“ hõlmab veel ERSO 19. ja 20. detsembri kontserte Neeme Järvi juhatusel, samuti kammerkavasid ning lõpeb mai algul ooperi „Ariadne Naxosel“ lavastatud kontsertettekandega.

Vaata videointervjuud dirigent Olari Eltsiga.