Maestro Neeme Järvi juhatab pärast Eestit vaid oma Genfi orkestrit

20. mai 2013.

Pärast loomingulist pausi märtsis-aprillis ning kahte kontserti Eestis, kus peadirigent Neeme Järvi juhatas Tallinnas ja Pärnus Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri hooaja menukaid lõpuõhtuid kavaga „Gloria“, dirigeerib ta sel kuul veel vaid oma uut, Šveitsi-Romaani Orkestrit (Orchestre de la Suisse Romande) nii kodusaalides kui ka külaliskontsertidel Briti saaartel.

Meeldejäävate ja publikurohkete viimaste kontsertide järel ERSO-ga 3. ja 4. mail sõitis Neeme Järvi Genfi, et hakata ette valmistama Šveitsi-Romaani Orkestriga (OSR) uusi kavu.

Järvi kontserdid oma Šveitsi orkestriga algasid 14. mail ja neid toimub kolmes sarjas sel kuul kokku üheksa(!): kõigepealt kolm kontserti Šveitsis, siis kolm külalisõhtut Briti saartel ning edasi veel kolm kontserti taas Šveitsis, Genfis ja Lausanne’is.

14. mail mängis OSR peadirigent Neeme Järvi käe all oma residentsis Genfi Victoria Hallis: kavas Sergei Rahmaninovi kontsert klaverile ja orkestrile nr 1 fis-moll op. 1 ja Hector Berliozi „Fantastiline sümfoonia“, klaverisolistiks noor Ukraina pianist, Austraalias elav Aleksander Gavriljuk (s. 1984), Horowitzi konkursi (1999), Hamamatsu (2000) ja Arthur Rubinsteini konkursi (2005) võitnu. 15. mail mängiti taas Victoria Hallis, nüüd oli Berliozi sümfoonia kõrval Rahmaninovi klaverikontsert nr 3. 16. mail toimus sama kavaga kontsert veel Lausanne’is Beaulieu’ teatri kaunis saalis.

Nädal hiljem on Neeme Järvi oma Šveitsi orkestriga nende esmakordsel ühisel kontserdireisil. Kontserdid toimuvad 21., 22. ja 24. mail Birminghami Symphony Hallis, Manchesteri Bridgewater Hallis (mida Neeme Järvi peab Euroopa uutest saalidest parimaks) ja Londonis Kuninglikus Festival Hallis. Selles kavas kõlab kõikjal alustuseks Arvo Pärdi „Silhouette, hommage à Gustave Eiffel“, seejärel Edvard Griegi klaverikontsert ning õhtu teises pooles Pjotr Tšaikovski VI sümfoonia („Pateetiline“). Klaverisolistiks on Šveitsis orkestriga esinenud Gavriljukist mitte vähem kuulus Vene pianist Boriss Berezovski, kes alustas oma võitudeteed kuldmedaliga Tšaikovski-konkursil Moskvas 1990. aastal (ta on Gavriljukist 15 aastat vanem) ja on samas ka suurepärane džässipianist. 

Maikuu lõpul ollakse tagasi kontsertidega Šveitsis ja nüüd tuuakse välja üleni Rahmaninovi kava, solistiks taas Aleksander Gavriljuk. 29. mail avab õhtu Rahmaninovi „Vokaliis“ orkestrile, seejärel kõlab IV klaverikontsert, õhtu teises pooles poeem „Surnute saar“ ning veel teine kontsertteos „Rapsoodia Paganini teemale“. 30. mail mängitakse sama kava Lausanne’is ja 31. mail ollakse tagasi Genfis, aga seal kõlab Rahmaninovi IV kontserdi asemel II klaverikontsert. Märtsikuul oli ka kaks Sergei Rahmaninovi mälestustähtpäeva – möödus 140 aastat helilooja sünnist ja 70 aastat tema lahkumisest.

Šveitsi-Romaani orkestriga on Neeme Järvil ilmunud juba ka esimesed plaadid: Joachim Raffi ´II sümfoonia ja tema „Neli Shakespeare’i avamängu“, viimati aga valik Prantsuse helilooja ja pianisti Emmanuel Chabrier’ orkestriteostest. Mõlemad CD-d on välja lasknud Inglise firma Chandos, Neeme Järvi kauaaegne koostööpartner. Chabrier’ albumil on ulatuslikum oopus 19 minutit kestev neljaosaline „Pastoraalne süit“ (1888), siin on ka avamänge ja orkestriepisoode helilooja lavateostest. Plaadimaterjal salvestati eelmise aasta juunis Genfi Victoria Hallis.