Rahvusvaheline Pärnu Muusikafestival Järvi Akadeemia

09. aprill 2013.

Järvi Suvefestival kannab uut nime – Rahvusvaheline Pärnu Muusikafestival Järvi Akadeemia. Uues nimes kajastub ühelt poolt Pärnus toimunud heade muusikafestivalide traditsioon ning selles on kaalukalt esindatud festivali jooksul toimuvad mahukad meistrikursused.

Festivali kunstiline nõustaja on tänavuse Kultuurkapitali aastapreemia laureaat ja aasta muusik 2012 maestro PAAVO JÄRVI. Selle aasta festivali peaesineja on maailmakuulus viiulivirtuoos HILARY HAHN (USA). Hilary Hahn esineb solistina koos Pärnu Festivaliorkestriga Paavo Järvi dirigeerimisel Pärnu kontserdimajas 21. juulil.

Rahvusvaheline Pärnu muusikafestival Järvi Akadeemia 2013 toimub 16.-23. juulil. Tänavune Pärnu muusikafestival loob harukordse võimaluse nautida kaheksa päeva jooksul imelise mänguoskusega muusikuid nii orkestrites Paavo Järvi, Neeme Järvi ning Kristjan Järvi juhatamisel kui kammerkoosseisudes erinevatel kontsertidel. Festivali avab külalisorkester Baltic Youth Philharmonic Kristjan Järvi dirigeerimisel, solistid on Baiba Skride (viiul) ning Edvartas Armonas (tšello). Kaalukamatest teostest kõlavad Brahmsi topeltkontsert viiulile ja tšellole ning Tüüri 3. sümfoonia. Pärnu Festivaliorkester esineb Paavo Järvi dirigeerimisel 18. ja 21. juulil Pärnu kontserdimajas. 18. juuni kontserdi kavas on Straussi „Metamorfoosid” 23-le keelpillile, Mozarti sümfoonia nr. 33 ja Beethoveni sümfoonia nr. 3 „Eroica”. 21. juulil tuleb ettekandele Mozarti sümfoonia nr. 35 „Haffner”. Hilary Hahni soleerimisel kõlab H. Vieuxtemps’ viiulikontsert nr. 4. 21. juuli kontserdil kõlab Paavo Järvi dirigeerimisel Pärnu Festivaliorkestri esituses eesti helilooja Ülo Kriguli festivali tellimusel valminud uudisteose esiettekanne.  Festivali lõppkontserdil esineb Järvi Akadeemia Sümfooniaorkester, dirigeerib maestro Neeme Järvi ning solistid on Nikita Naumov (kontrabass) ja Maarika Järvi (flööt). Festivalil esinevad veel Florian Donderer, Laszlo Fenyö, Mikhail Zemtsov, Matthew Hunt, Folke Gräsbeck, Peijun Xu, Dana Zemtsov, Tatjana Berman, Julia Dinerstein, Harry Traksmann, Arvo Leibur, Toomas Vavilov, Mikk Murdvee, Peeter Laul, Teet Järvi, Andres Kaljuste, Triin Ruubel, Marius Järvi ja paljud välismaa ja Eesti tippmuusikud.

Täpsem kontserdiinfo ning festivali esinejate tutvustus Pärnu Muusikafestivali kodulehel: http://www.parnumusicfestival.ee/et/

16.07.2013 Baltic Youth Philharmonic
17.07.2013 Järvi Akadeemia Kammerorkester
18.07.2013 Pärnu Festivaliorkester
21.07.2013 Pärnu Festivaliorkester
23.07.2013 Järvi Akadeemia Sümfooniaorkester

PILETID MÜÜGIL PILETILEVI MÜÜGIPUNKTIDES

Festivali passi hind aprilli lõpuni 50 eurot.

Järvi Akadeemia raames toimuvad 12.-23. juulini dirigeerimis-, orkestri-, keelpilli-, puhkpilli ja orkestratsioonikursused
Dirigeerimiskursused toimuvad Paavo Järvi, Neeme Järvi ja Leonid Grini juhendamisel. Üle maailma kokku tulnud dirigeerimishuvilistel on võimalik oma oskusi näidata ja arendada individuaalse juhendamise kaudu orkestriproovides, orkestratsioonikursustel ning kontsertidel, kus mängivad Järvi Akadeemia Kammerorkester, Järvi Akadeemia Noorte Sümfooniaorkester ning esinevad festivali solistid. 
Esimest korda toimub Järvi Akadeemia kontsert ka Tallinnas, mis leiab aset 17. juulil Tallinna Jaani kirikus. 

Heliloojatel ja dirigentidel on võimalus tänavu osa võtta orkestratsioonimeistrikursustest, mida viib kolme päeva jooksul läbi Prantsusmaa Lyoni Kõrgema Muusika- ja Tantsuakadeemia professor Luca Antignani. Loengutel esitletakse ning kõrvutatakse olulisemaid võtteid orkestrikõla ehitamisel nii kaasaegse kui klassikalise repertuaari näitel. Analüüsimisele tulevad ka kursustest osavõtvate heliloojate orkestriteosed. 

Keelpillimeistrikursusi viivad läbi sellised nimekad viiulimängijad nagu Rostocki Kõrgema Teatri-ja Muusikakooli professor Petru Munteanu (Saksamaa), Kuopio Konservatooriumi professor Jüri Gerretz (Soome), Tatiana Berman (Cincinnati, USA), Deutsche Kammerfilharmonie Bremen kontsertmeister Florian Donderer (Saksamaa), Eesti Muusikaakadeemia professor ja pedagoogikainstituudi juhataja Tõnu Reimann, ERSO kontsertmeister, Eesti Muusikakadeemia dotsent Arvo Leibur, Tallinna Kammerorkestri kontsertmeister Harry Traksmann, Vaasa Linnaorkestri kontsertmeister, Maano Männi jt. 

Vioolameistrikursuseid viivad läbi Haagi Residentie Orkestri vioolarühma kontsertmeister ja Utrechti Konservatooriumi ja Haagi Kuningliku Konservatooriumi professor Mikhail Zemtsov (Holland), ning Rotterdami Hellendaali Viiuliinstituudi ja Arnhemi Konservatooriumi õppejõud Julia Dinerstein (Holland).

Tšellokursuseid annavad tänavu Frankfurdi Raadio Sümfooniaorkestri soolotšello Laszlo Fenyö (Saksamaa) ja Lahti Konservatooriumi õppejõud Teet Järvi (tšello, Soome) ning kontrabassiõppejõud on Šoti Kammerorkestri kontrabassirühma kontsertmeister Nikita Naumov. 

Puhkpillikursustel õpetavad Martin Kuuskmann (fagott), Matthew Hunt (klarnet, Inglismaa), Balazs Nemes (trompet, Saksamaa) jt.