Dirigent Paavo Järvi juhatab sel kuul kõiki oma kolme orkestrit

08. veebruar 2013.

Dirigentidest Järvidest on veebruarikuul enim hõivatud Paavo Järvi. Kui Neeme Järvi külalisesinemised mööduvad veebruaris Singapuris ja Prahas ning Kristjan Järvi omad neljas linnas kolme erineva orkestri ees (neist üks on oma orkester Leipzigist) ja kontserte on kokku neli, siis Paavol on ülesastumised samuti neljas eri paigas, aga kolme oma orkestriga ning kokku üheksal õhtul.

Paavo Järvi juhatamised mööduvad kõigepealt 6.- 8. veebruaril Frankfurti Alte Operi suures saalis, mis on tema peadirigendi käe all tegutseva Frankfurti Raadio sümfooniaorkestri residentsiks. Kavas on kaks klassikalist suurteost – Johannes Brahmsi Klaverikontsert nr 1, solistiks Austria pianistidest praegu kuulsaim Rudolf Buchbinder, ja teisena Anton Bruckneri Sümfoonia nr 1. Sellega alustatakse siinset mahukat Bruckneri seeriat. Brahmsi esimene klaverikontsert valmis 25-aastasel heliloojal aastal 1858, Bruckner sai oma esiksümfoonia valmis kümme aastat hiljem, 1868. aastal. 7. veebruari kontserti sai jälgida Arte Live veebist ja orkestri kodulehe kaudu, 8. veebruari kontsert läheb otseülekandele Hesseni ringhäälingu programmis hr2-kultur. Toimuvad ka kontserdieelsed vestlused.

Neljal õhtul, 19.- 23. veebruaril juhatab Paavo Järvi Bremeni Deutsche Kammerphilharmonie’ ees tema jaoks pisut tavatut kava, sellega tehakse kontserdid 19., 21. ja 23. veebruaril orkestri kodulinna esindussaalis „Die Glocke“, 22. veebruaril ootab neid aga Hamburgi kuulus „Laeiszhalle“. Õhtut alustab brittide Hilliard Ensemble Viie motetiga (a cappella) Guillaume de Machaut’lt, järgneb ka Igor Stravinski renessansiajastu muusikast inspireeritud oopus „Monumentum pro Gesualdo di Venosa“; siis kantakse ette kõigil neljal õhtul ka Erkki-Sven Tüüri Hilliard Ensemble’ile esitamiseks koos keelpilliorkestriga loodud 7-osaline teos „Questions…“. Kava lõpetab Felix Mendelssohn Bartholdy „Reformatsioonisümfoonia“ (nr 5).

Paavol on kontsert Bremenis ka 23. veebruaril, mil ta peaks tulema tseremooniale Tallinna, et vastu võtta Eesti Vabariigi presidendilt talle määratud riiklik autasu.

Vähem kui nädala pärast, 27. ja 28. veebruaril juhatab Paavo Järvi oma Pariisi orkestrit l’Orchestre de Paris, ja sedakorda metropoli moodsas muusikakeskuses Cité de la Musique. Siin kantakse ette Joseph Haydni Sümfoonia nr 86, Karol Szymanowski Sümfoonia nr 4 „Concertante“ (solistina kaastegev nimekas poola pianist Piotr Anderszewski), mille helilooja pühendas Arthur Rubinsteinile 1932. aastal. Õhtu teise poole täidab Brahmsi Serenaad nr 1. Nädal varem on Paavo orkestrit külalisena dirigeerinud Juri Temirkanov.

Märtsis on Paavo Järvil ees taas kontserdid oma orkestritega Frankfurtis ja Pariisis. Väärib meenutamist, et just 25. jaanuaril, poola suurmeistri Witold Lutosławski 100. sünniaastapäeval, dirigeeris Paavo Järvi oma Pariisi orkestri ees Pleyeli Saalis helilooja Klaverikontserti ja solistiks oli poola pianist Krystian Zimerman.