ERSO tähistab ooperigalaga Verdi ja Wagneri 200. sünniaastapäeva

24. jaanuar 2013.

Reedel, 25. jaanuaril tähistavad ERSO ja dirigent Eri Klas traditsioonilise ooperigalaga muusikamaailma suurmeistrite Giuseppe Verdi ja Richard Wagneri 200. sünniaastapäeva. Kontsert toob orkestri ette Euroopa nelja ooperiteatri esisolistid: metsosopran Annely Peebo Viini Volksoperist, sopran Heli Veskuse Rahvusooper Estoniast, tenor Jyrki Anttila Soome Rahvusooperist ning bass Krišjānis Norvelise Läti Rahvusooperist, kes tuleb asendama ootamatult haigestunud Koit Soaseppa.

Ettekandele tulevad katkendid Wagneri “Tannhäuserist”, “Lendavast Hollandlasest”, “Nürnbergi meisterlauljatest” ja “Valküürist” ning Verdi “Trubaduurist”, “Don Carlost” ja “Traviatast”, lisaks kõlavad Annely Peebo esituses kolm Wagneri “Wesendonki laulu”. Dirigendipuldis on tunnustatud ooperi- ja orkestridirigent Eri Klas – kauaaegne Rahusooper Estonia kunstiline juht ja peadirigent, Stockholmi Kuningliku Ooperi ja Moskva Kolobovi-nimelise Uue Ooperi peadirigent ning Soome Rahvusooperi esimene külalisdirigent. Eri Klasi ligi poole sajandi pikkuse dirigendikarjääri jooksul on tema taktikepi all mänginud üle 100 sümfoonia- ja ooperiorkestri. “Wagner on minu jaoks alati olnud suur ja mastaapne. Kuulata meeldis mulle tema muusikat juba varakult, kuid dirigendina tema teostele lähenemine võttis hulk aega. Aga Verdi on mu lemmikhelilooja olnud algusest peale. Esimene Verdi ooper, mida ma juhatasin, oli “Traviata” Moskva Suures Teatris. Verdi oopereid olen ma juhtanud väga, väga palju nii Eestis kui välismaal,” rääkis kolmapäevase proovi vaheajal maailmas tuntuim Eesti ooperidirigent Eri Klas, kelle kodus on kõrvuti tema ema ja õpetajate fotodega aukohal just Giuseppe Verdi pilt.

Täpsem kontserdiinfo: https://www.erso.ee/?concert=ooperigala-verdi-ja-wagner-200